Šišanje ovaca

3693

Ovce šišamo najmanje jednom godišnje iako neki (rijetki) ovce šišaju dva puta. Ovisno o temperaturama zraka i vremenu striža ovaca počinje od sredine travnja sve do početka lipnja.

sisanje

U nekim krajevima obavlja se i kasnije odnosno u lipnju pa sve do srpnja posebno na nekim hrvatskim otocima. Vrijeme početka striže ovaca ovisi i o porastu nove vune. Ukoliko nije porasla nova vuna, a što ovisi o više čimbenika prije svega hranidbi i dobi životinje , šišanje je puno teže.

Sam zahvat šišanja obavlja se ručnim ili električnim škarama. Kod striže sa ručnim škarama, gotovo je nemoguće ošišati ovcu ako vuna nije „podrasla“. U velikom stadu prvo se šišaju ovnovi i jalove ovce jer im vuna prije „podraste“ , a kasnije ovce koje su se janjile.

Striža se obavlja tako da se ovcu posjedne na trticu. Obaranje ovce radimo tako da uhvatimo jednom rukom prednju, a drugom rukom stražnju nogu (obje lijeve ili obje desne noge) i ovcu lagano podignemo od tla, a zatim pažljivo spustimo leđima na tlo. Zatim se uspravi prednji dio ovce tako da ona „sjedi“ na trtici. Jednom rukom se pridržavaju glava i vrat dok se drugom obavlja šišanje.

Šišanje ručnim škarama započinjemo od trbuha i uz dobru fizičku kondiciju važno je imati oštre škare. Kod ovaca treba posebno paziti na vime i sise kako ne bi došlo do ozljeđivanja, a ovnovima pripaziti na prepucij i testise. Nakon trbuha šiša se vrat pa lijeva strana, zatim leđa pa druga strana tako da se završava sa desnom stražnjom nogom i repom. Izuzetno je važan sam pristup životinji. Da bi ovca bila što mirnija, treba izbjegavati sve nagle pokrete, povlačenja i sl. Jače povlačanje vune i napinjanje kože može uzrokovati ozljedu kože. Naročito treba paziti da ne povlačite ovcu za noge jer u tom slučaju počinje refleksno trzati nogama.

Takvi trzaji nogama mogu ozlijediti šišača. Tijekom šišanja ovcu držimo samo za jednu nogu i u tom slučaju nogu ne smijemo previše potezati.

Neki ovčari strižu ovce tako da ošišaju trbuh zatim svežu sve četiri noge zajedno. Takav način usporava strižu i zahtjeva pognutiji položaj za šišača, čime se dodatno opterećuje kralježnica. U tzv. “sjedećem“ položaju ovca je najmirnija jer nema oslonac za noge pa time ni mogućnost da pokušava stati noge i pobjeći. Šišanje električnim škarama obavlja se na sličan način kao i kod ručne tehnike. Ovca je u sjedećem položaju, počinje se od glave i vrata, zatim trbuh, lijeva strana, leđa, desna strana i završava se na desnoj zadnjoj nozi i repu. Mogućnost ozljeđivanja ovaca električnim škarama manja je nego ručnim, potrebno je samo ispravno podesiti noževe na škarama. Ukoliko kod šišanja električnim škarama pažljivo pratimo liniju tijela, nema opasnosti od posjekotina.

Posjekotine su moguće kod obje tehnike striže naročito ako je životinja uplašena i uznemirena. Veće iskustvo šišača znači i manju vjerojatnost ozljede kože. Ukoliko dođe do ozljeda, takva mjesta treba zaštiti od infekcije sprejem za rane.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.