Tintena bolest kestena

193

Pseudogljive Phytophthora cambivora i P. cinnamomi uzročnici su bolesti na engleskom zvane ‘ink disease’. Naziv bi se mogao prevesti kao „tintena bolest“.

Bolest se smatra jednom od najštetnijih bolesti kestena. Do pojave raka kore (Cryphonectria parasitica), „tintena bolest“ smatrala se glavnom prijetnjom ne samo u uzgoju kestena kao voćarske kulture, već i za opstanak kestena u prirodnim sastojinama i šumama širom Europe.

„Tintena bolest“ gotovo redovito uzrokuje propadanje zaraženih stabala pitomog kestena. P. cambivora i P. cinnamomi potvrđene su na većem broju biljaka u Hrvatskoj i smatraju se prisutnima. Obje vrste vrlo su agresivne, a pitomi kesten vrlo je osjetljiva vrsta.

Simptomi bolesti na odraslim stablima očituju se u slabom razvoju krošnje, manjim listovima i slabijem razvoju plodova. Kako bolest napreduje, listovi postupno žute i pojedine grane mogu se osušiti. Konačno, često dolazi do sušenja čitavog stabla. Relativno karakteristični simptomi vidljivi su na korijenovom vratu i prizemnom dijelu debla. Dolazi do pojave eksudata (smolotoka) crne boje po kojem je bolest dobila ime.

Smolotok je najvidljiviji tijekom ljeta i jeseni, a može biti vidljiv ne samo na prizemnom, već i na višem dijelu debla. Ispod kore stvaraju se tamne nekroze, a može se javiti i karakterističan miris po fermentaciji.

Korijen zaraženih biljaka je taman, truo i često bez korijenovih dlačica. Simptomi su slični na mladim stablima ili sadnicama, koje se brže suše i lako čupaju iz tla.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Loading...

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.