Odabir podmladka u kozarstvu

1639

Rasplodni podmladak koji bi zamijenio izlučena grla, može se osigurati iz vlastitog uzgoja, ili kupiti od drugih uzgajivača.

Ostavljanje novog rasplodnog podmladka iz vlastitog uzgoja ima određene prednosti. Jer vlasnik poznaje proizvodnost roditelja, izbjegava se i rizik uvođenja kakve bolesti u stado uvođenjem grla iz drugih uzgoja. Zatim se izbjegavaju i negativni učinci promjene ponašanja životinja u stadu, što se redovno događa uvođenjem novih grla iz stranih uzgoja.

Prilikom odabira novog rasplodnog pomladka poželjno je odabrati jedinke koje potječu od visokoproizvodnih roditelja, koji nemaju konstitucijske greške ili druge uočljive nedostatke. Prednost treba dati jarićima koji su na svijet došli kao blizanci ili trojci, sa najvećim intenzitetom porasta. Iako jarići jedinci obično imaju najvišu porođajnu težinu i bilježe najbolje priraste, ipak ako bi takvim naprednim jedincima dali prednost u odabiru, tada bi se plodnost stada u daljnjoj proizvodnji značajno umanjila.

Povoljnije je ostaviti žensku jarad ranije ojarenu u sezoni, jer one imaju dovoljno vremena za postizanje potrebne tjelesne mase (60 do 75% mase odrasle koze) za ulazak u pripust u slijedećoj pripusnoj sezoni.

Kupovina rasplodnog podmladka iako ima određene prednosti, jer npr. izrazitije povećanje proizvodnosti u stadima sastavljenim od niskoproizvodnih grla, može se postići jedino nabavkom novog rasplodnog podmladka okarakteriziranog visokim proizvodnim vrijednostima, ipak uvođenje novih rasplodnih grla iz “stranih” uzgoja ima i dosta nedostataka. Prvenstveno iz razloga što svaki uzgajivač najkvalitetnije primjerke rasplodnog pomlatka ostavlja za obnovu vlastitog stada, a lošije prodaje. No kako bismo se zaštitili od kupovine nekvalitetnog rasplodnog pomlatka, važno je na samom početku informirati se o uvjetima proizvodnje, hranidbi i zdravstvenom stanju stada kod potencijalnog prodavača.

Poželjno je da sva kupljena grla potječu iz istog stada i da ih prati potvrda o zdravstvenom stanju. Životinje prije kupnje trebaju biti uredno označene i praćene Obrascem za prijavu kretanja.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.