Pepelnica breskve

530

Indirektnu štetu pričinjava time što se smanjuje asimilacijsku površinu lišća, pa je time i ishrana biljke slabija.

Direktne štete očituju se u smanjenoj tržišnoj vrijednosti zaraženih plodava. Lišće – djelomično ili potpuno prekriveno prljavo bijelom prevlakom, koja kasnije postane žućkasta. Jače je napadnuto mlado lišće, jer je starije otpornije. Lišće se deformira uslijed nejednakog rasta oboljelog i zdravog dijela.

Za jakih zaraza prevlaka može pokrivati list s lica i s naličja. Listovi ne dostižu maksimalnu veličinu, ostaju manji. Ako je napad jak, lišće se suši i otpada.

Mladice – mogu biti napadnute samo dok su zelene, ali micelij ostane na njima i kada odrveni, no tada poprima žućkastu nijansu. Vrhovi jako napadnutih mladica se suše. Plodovi – najosjetljiviji na napad su od zametanja, pa dok ne dosegnu promjer od 3-4 cm. Veći ili manji dio ploda prekriva prljavo bijela prevlaka. Ako su plodovi u ranoj fazi jako napadnuti, suše se i otpadaju.

Gljiva najčešće prezimljava kao micelij u vršnim ili postranim pupovima. Vrlo rijetko formiraju se plodna tijela-kleistoteciji. U proljeće, kada iz pupova izađu listići, gljiva ih inficira. Na listovima se stvara pepeljasta prevlaka – spore (oidije), koje tijekom vegetacije šire zarazu.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.