Japanska hiba

1361

Japanska hiba, latinski Thujopsis dolabrata, i samim svojim imenom ukazuje na sličnost sa spomenutom vrstom.

Latinsko ime roda Thujopsis nastalo je od riječi thuja – rod tuja i opsis – nalik. Ime vrste dolabrata dolazi od dolabra (pijuk, sjekirica) i ukazuje na izgled listova. Na stranim jezicima nazivi su hiba, false aborvitae, hiba arborvitae (eng.), Hiba-Lebensbaum (njem.), thuya du Japon (fr.), falsa tuisa (tal.), hiba (špa.), hiba (slo.).

Tujopsis je rod vazdazelenog drveća iz porodice Pinaceae, potporodica Cupressineae. Poznata je tek već spomenuta vrsta Thujopsis dolabrata s više varijeteta rasprostranjenih po srednjem Japanu. Drvo je visoko do 15 metara, piramidalna habitusa, otklonjenih grana, spljoštenih izbojaka širokih do 6 milimetara. Lišće je nasuprotno u obliku širokih, kožastih, sjajnozelenih ljuskica koje odozdo imaju široku bijelu prugu. Cvjetovi su jednospolni, muški su cilindrični i sa šest do deset pari prašnika, a ženski češerasti. Češeri su okruglasti, dugi oko dva centimetra sa šest do deset drvenastih ljusaka odebljalih na vrhu.

Pod svakom ljuskom je tri do pet spljoštenih sjemenki okriljenih s obiju strana. Drvo je žućkasto, trajno, guste žice. Iskorištava se u brodogradnji i mostogradnji. Razmnožava se sjemenom, ali i reznicima. Uspijeva u područjima s većom zračnom vlagom, na zaklonjenim i zasjenjenim mjestima.

Loše podnosi sušu. Van prirodnog areala uzgaja se kao dekorativna vrsta, posebno kao soliter po travnjacima. Kod nas je tako našla svoje mjesto u Arboretumu Opeka pored Varaždina i Lisičine na Papuku. Poznati varijeteti jesu T. d. altissima, stupasta habitusa, T. d. cristata s gustim, ali krhkim granama, T. d. nana patuljasta oblika, T. d. variegata s bjelkastim vrhovima grančica, T. d. hondai visoka uzrasta (i do 30 metara).

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.