Plamenjača salate

2789

Ova vrsta plamenjače napada salatu, endiviju i radič u svim razvojnim stadijima. Bolest se razvija u širokom rasponu temperatura od 2˚C – 31˚C, a optimalna je 10˚C.

salata

Da bi se ostvarila infekcija potrebno je vlaženje lista minimalno tri sata. Na zaraženim listovima prvo se vide svijetlozelene do žute uglate pjege omeđene žilama lista. Na pjegama se pojavi sporulacija sa naličja ili rjeđe sa lica lista. U kasnijoj fazi razvoja patogena dolazi do sušenja lista na napadnutom mjestu. Izvori infekcije mogu biti zaraženo sjeme salate (najčešće sjeme iz vlastitog uzgoja), oospore na zaostalim biljnim ostacima, zaražene divlje vrste roda Lactuca ili sporangiji iz »susjednog« usjeva salate.

Jedna od osnovnih mjera borbe je selekcija na otpornost parazita, ali ona ne daje potpuni uspjeh jer ova pseudogljiva stvara brojne patotipove. Praktične mjere borbe za osjetljive sorte svode se na plodored i uklanjanje zaraženih biljnih ostataka iz plastenika nakon rezanja prethodnog usjeva salate.

Treba provoditi optimalan režim navodnjavanja da biljke budu što kraće mokre, a u uvjetima pogodnim za razvoj bolesti treba uključiti fungicide. Za suzbijanje plamenjače koriste se: Ridomil Gold MZ ili Pergado MZ, naizmjenično, više puta tijekom vegetacije, ako ima potrebe.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.