Šampinjonska mušica

1715

Šampinjone napadaju razne vrste mušica, koje su dobile naziv šampinjonske mušice. Javljaju se u svim oblicima, a jaja polažu na podlogu i pokrivku.

sampinjoni

Ovisno od temperature, obično za 4-5 dana, izlegu se ličinke s crnim glavama. Hrane se micelijem, te prodiru u plodove. Ova faza razvoja traje dva tjedna, a nakon 2-3 tjedna izlaze odrasli insekti. Čitav period razvoja (od jajašaca do odraslog insekta) traje 3-4 tjedna, opet u ovisnosti od temperature. Ovi sitni insekti mogu prouzročiti velike štete u gajilištu šampinjona.

Pri jačem napadu, u gornjem sloju podloge mogu uništiti svu miceliju i sav urod šampinjona (zbog čeka oni ne niču ili slabo niču). Miris stajnjaka i sličnih sirovina za podlogu (a posebno miris komposta) privlači sve mušice.

Zaštita je vrlo komplicirana, jer je uništavanje ličinki kemijskim putem praktički neizvodljivo. Danas se koristi zaštitno sredstvo Trigard u dozi od 50 g/100 m2, a karenca za šampinjone iznosi 14 dana. Jedno prskanje Trigardom (neposredno nakon sjetve micelija ili neposredno nakon pokrivanja) dovoljno je za zaštitu šampinjona do kraja berbe.

Zbog fitotoksičnosti diklorvos (Nuvan i Kofumin) se ne mogu koristiti za izravno tretiranje šampinjona. Iz tog razloga svu pažnju treba usmjeriti na preventivne mjere, jer u suzbijanju raznih parazita na šampinjonima kurativnih mjera zaštite nema.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.