Kondicija krava na početku laktacije

118

Preporučena ocjena na početku laktacije je 3,0 (2,75-3,25). U početku laktacije konzumiranje hrane i proizvodnja mlijeka nisu sukladni jedno drugom, jer konzumacija raste sporije od ostvarivanja maksimalne proizvodnje mlijeka.

Ovo rezultira pothranjenosti krava i pojavom negativne energetske bilance, a to opet ima za posljedicu mobiliziranje rezervi tjelesnih masti i proteina zbog čega se smanjuje tjelesna težina. Visoko mliječne krave gube tjelesnu težinu tijekom početka laktacije kada je proizvodnja mlijeka najveća, a apetit najniži.

Mliječne krave na početku laktacije oslanjaju se na rezerve tjelesne masti za održavanje proizvodnje i ranu aktivaciju reprodukcije (svakih 0,45 kg mobilizirane tjelesne masti može pružiti dovoljno energije za oko 3,2 kg mlijeka). Krave koje su previše mršave obično ne ostvare svoj proizvodni potencijal, a s druge strane duži je period do prvog estrusa Krave koje su predebele na samom početku laktacije imaju vrlo loš apetit, intenzivno koriste svoje tjelesne rezerve i vrlo brzo gube na ocjeni kondicije.

Krave s ovakvom ocjenom kondicije ne ostvare svoj proizvodni potencijal uz pojavu loših rezultata reprodukcije. Cilj hranidbe u ovom razdoblju je maksimizirati unos visokoenergetskih obroka uz primjeren sadržaj proteina tako da promjene u kondiciji i negativnoj energetskoj bilanci budu minimalne. Ako su ocjene ispod preporučenih uzrok mogu biti energetski siromašni obroci. Krave s visokom proizvodnjom mogu biti ispod 2,75, ali se moraju vratiti na veću ocjenu kako bi spriječili probleme s reprodukcijom. Ako su ocjene iznad preporučenih uzrok mogu biti visoko energetski obroci s premalo proteina.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Loading...

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.