Uzgojni ciklusi proizvodnje šarana

1490

Ishrana i aktivnost šarana vezana je kako za prirodne uvjete tako i za temperaturu vode. U proljeće, porastom temperature vode, riba postaje aktivnija i počinje sa uzimanjem hrane.

Uzgojni ciklusi šarana su sljedeći:
1. Mrijest,
2. Uzgoj mlađi,
3. Uzgoj konzumne ribe

Prva faza uključuje odabir i pripremu matica koje se mogu mrijestiti slobodnim ili kontroliranim načinom, pripremu mrjestilišta i uzgoj mlađi do 3 ili 4 tjedna (u tzv. mjesečnjacima). Nakon toga se mlađ izlovljava i nasađuje u rastilišta gdje počinje uzgoj jednogodišnje mlađi u prosjeku do 50g. Nakon toga mlađ se izlovljava pomoću sitnih mreža i transportira se u posudama u tzv. mladičnjake i na taj način se formira dvogodišnja mlađ koja na proljeće sljedeće godine teži u prosjeku 500 g i više kada se prebacuje u tovilišta.

Sve ove operacije se obavljaju u ožujku i travnju. U tovilištima šaran se tovi do konzumne veličine koja je za naše tržište između 2 i 4 kg. Kada šaran dostigne konzumnu veličinu, u periodu listopad-prosinac vrši se izlov.

Šaran se prebacuje iz tovilišta u zimovnike gdje se prekida ishrana, odakle se vrši izlov i transport na tržište. Ishrana i aktivnost šarana vezana je kako za prirodne uvjete tako i za temperaturu vode. U proljeće, porastom temperature vode, riba postaje aktivnija i počinje sa uzimanjem hrane. U jesen, padom temperature smanjuje se aktivnost i apetit šarana, a najminimalnije vrijednosti dostiže u zimskim mjesecima, a u siječnju se i prestaje sa hranjenjem.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.