Uzgoj Shii Take gljiva na supstratu u vrećama

803

Osim na oblicama, shii take se mogu uzgajati i na supstratu u vrećama. Supstrat, koji se najčešće koristi, je piljevina. Razlika između uzgoja shii take na drvu i na supstratu je što na supstratu gljive brže prorastaju (90-120 dana) i vrijeme plodonošenja je 4-5 mjeseci.

Procijenjena učinkovitost iskorištenja supstrata u vrećama je 50-60 %. Osnovni materijal, koji se koristi, je piljevina drva, a može i slama žitarica, kukuruza, klipovi kukuruza i slično. Tome se dodaje dušikom bogat dodatak, kao što je zrno žitarica ili mekinje u iznosu od 10-20 %. Tome se može dodati i 1 % gipsa i 1 % smeđeg šećera. Moguće su razne kombinacije miješanja supstrata, piše Savjetodavna služba.

Napravljeni supstrat stavlja se u plastične vreće, kakve se koriste za zamrzivače. Dimenzije vreća su 55-60 cm dužine i 15-16 cm širine. Supstratu se dodaje voda (supstrat : voda = 1,0 : 1,2), da se osigura vlažnost od oko 55 %. Zatim se ostavi 1 do 2 sata da supstrat upije vodu. Stavljanje u vreće radi se ručno ili pomoću stroja. Ako to radi stroj, vreće su kompaktnije, a supstrat je sabijeniji. Napunjene vreće vežu se plastičnim vezicama na krajevima, slažu se na hrpu, pokrivaju plastičnom folijom i zatim slijedi sterilizacija.

Postoji nekoliko načina ili metoda sterilizacije. Popularni način je usmjerivanje vruće pare u hrpu vreća. Vreće se tako steriliziraju 8-10 sati na 100 °C. Potrebno je više od 10 sati da se temperatura ispod folije digne na 100 °C i zatim 8-10 sati traje sterilizacija. Sterilizacija se može obaviti i u autoklavu za 8 sati na 100 °C. Autoklav se otvara sljedećeg dana, kad mu temperatura padne na 60 °C. Sterilizirane vreće stavljaju se u sobu za nacjepljivanje i hlade se na sobnu temperaturu. Soba za nacjepljivanje treba biti dezinficirana prije unošenja vreća, da se spriječi kontaminacija.

Postupak nacjepljivanja je sljedeći: na krajevima vreća naprave se po 3 rupe promjera 1,5 cm i 2 cm dubine. U rupe se rukama stavlja micelij na piljevini. Mogu se koristiti i čepovi, ali nisu baš popularni kod te metode. Rupe se zatvore ljepljivom trakom ili se te vreće stave unutar još većih vreća, da se spriječi kontaminacija u tim početnim fazama. Vanjske vreće skinu se desetak dana kasnije, kad se oko nacjepljenih mjesta pojavi micelij. Kod nacjepljivanja na supstrat se dodaje 2-3 % micelija.

Poslije nacjepljivanja vreće idu u sobu za inkubaciju. Trajanje te faze ovisi o debljini vreća i uvjetima temperature i vlage. Općenito, miceliju treba 90-120 dana da proraste supstrat. Preporučljivo je povremeno presložiti vreće, da se osigura podjednako akumuliranje temperature i vlage, odnosno čim ujednačeniji mikro uvjeti za sve vreće. Micelij shii take gljiva za rast treba kisik, stoga je potrebno probušiti vreće. Kako micelij raste i pokriva sve veći dio vreće, na rubovima rasta micelija buše se rupe. Rast micelija završava kad supstrat u vrećama pobijeli.

Vreće se premještaju u prostor za plodonošenje, gdje je osigurano više svjetla potrebnog gljivama za rast, kao i dovoljno vlage. Vreće se tada mogu maknuti, tako da ostanu samo stupići proraštenog supstrata. Stupići se slažu ili po tlu ili po policama, da se osigura prostor za rast gljiva. Boja micelija se mijenja u smeđu. Temperatura se održava na 20-25 °C kroz 3-5 dana i postupno se otvara ventilacija. Kad površina stupića promijeni boju iz svijetlo smeđe u tamno smeđu, a na površini je vidljiva žućkasta tekućina, koja izlazi iz stupića, vrijeme je za namakanje (ili polijevanje) stupića hladnom vodom, da se potakne rast gljiva. Neki proizvođači skidaju vreće tek nakon posmeđivanja stupića. Također, u hobi verziji uzgoja, stupići se mogu prekriti laganom plastičnom folijom, da se održi vlaga. Otprilike tjedan dana nakon polijevanja stupića hladnom vodom počinje rast gljiva. Tijekom rasta, ako su niže temperature, gljiva raste sporije, razvija deblje klobuke s kraćim stapkama, odnosno daje visoko kvalitetne gljive.

U nekim slučajevima proizvođači ne skidaju vreće sa supstrata, kako bi zadržale više vlage u supstratu i tako dale kvalitetnije i veće gljive. No istovremeno, na svakom mjestu gdje se pojave začeci gljive, mora se izrezati plastika, što zahtjeva dodatni trošak u radu i vremenu.

Uzgoj shii take rascvjetanog klobuka, koja se smatra najboljom u mnogim zemljama Azije, zahtjeva visoke temperature i vlagu danju, a niže noću. Proizvođači ponekad griju prostor vrućom parom, a noću dižu plastičnu foliju sa stupića, da smanje temperaturu i vlagu. Na taj način, a zbog velikih izmjena vlage i temperature zbog kojih se javlja nejednak rast klobuka, na površini klobuka se stvaraju raspukline, radi kojih je gljiva cjenjenija na tržištu. Te tehnike primjenjuju se kad je gljiva već narasla 2-3 cm, ne ranije, jer može doći do propadanja gljiva. Ako se krene prekasno, ne daje rezultate. Taj način također utječe na smanjenje ukupnog roda gljiva u svakom ciklusu. Naravno, cijena takvih gljiva nadoknađuje gubitak roda.

Za uzgoj gljiva ljeti se preporučuje sagraditi prostor u hladu drveća te prskati supstrat vodom 2-3 puta na dan, da se snizi temperatura i povisi vlaga zraka.

Za proizvodnju u jesen, važno je održati visoku vlagu i osigurati optimalne temperature, kad se vani pojave izmjene temperatura. Zimi je razdoblje mirovanja te bi bilo dobro da u tom razdoblju micelij obnovi hranjiva i pripremi se za novu sezonu plodonošenja u proljeće. Potrebno je smanjiti izmjenu zraka i održavati temperaturu i vlagu konstantnom. U proljeće, ako se dobro radilo zimi, mogu biti 2-4 berbe gljiva.

Stupići se potapaju u vodu 1-2 dana, da upiju što više tekućine prije faze plodonošenja. Općenito, tijekom 10 mjeseci može biti 6-8 ciklusa berbi. Po stupiću, koji teži 2 kg, dobije s 0,5 – 0,6 kg gljiva. Suha tvar supstrata je oko 1 kg, što znači biološku učinkovitost 50-60 %. Berba gljiva se obavlja prije nego se klobuci okrenu prema gore. Beru se pažljivo, zavrtanjem rukom ili se odrežu nožem pri dnu. Nakon berbe, gljive treba što prije dostaviti na tržište.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.