Sezona gljiva

853

Ne javljaju se sve vrste gljiva u isto godišnje doba, neke se javljaju samo u proljeće poput smrčaka (Morchella sp.) i đurđevače (Calocybe gambosa).

Neke opet od polovine svibnja do kraja jeseni, kao kneginja ili blagva (Amanita caesarea) i velika sunčanica (Macrolepiota procera). Lisičarke (Cantharellus cibarius) se redovno javljaju u dva kola – jedno kolo u svibnji a drugo u rujnu i listopadu.

Rujnice (Lactarius sp.), martinčice (Clitocybe geotropa) i miške (Tricholoma tereum) javljaju se samo u jesen. Pečurke (Agaricus sp.), vrganji (Boletus sp.) i bukovače (Pleurotus sp.) se javljaju od proljeća do mrazeva u jesen, ako za njih postoje odgovarajući uvjeti.

Gljive rastu tokom cijele godine. Naravno, zimi je plodonošenje najsiromašnije, ali ipak se mogu naći čak i jestive gljive kao što je zimska panjevčica (Flammulina velutipes). U našem narodu postoji vjerovanje da gljive poslije kiše narastu za jednu noć, što naravno nije točno.

Nije moguće precizno odrediti kada će se pojaviti plodonosna tijela gljiva jer to zavisi od mnogo faktora. Ako je sušni period dugo trajao, micelij je u supstratu (zemlji, drvetu, slami itd.) jako isušen i treba mu mnogo vremena da nabubri i razvije se dovoljno da izbaci plodonosna tijela.

Ako poslije dugotrajnog sušnog perioda padnu i obilnije kiše i vrijeme jako zahladni, gljive mogu potpuno da izostanu ili da se pojave loši, sitni i deformisani primjerci.

Kada kiša pada svakodnevno duži period i ako je u uz to temparatura visoka, plodonosna tijela jestivih gljiva su natopljena kišnicom i vrlo brzo bivaju napadnuta plijesnima.

Optimalni uvjeti podrazumijevaju kraće periode sa obilnom kišom i suve sa umjerenom temparaturom. Na temperaturama preko trideset stepeni tlo se relativno brzo isušuje u površinskom sloju, pa gljiva nema dovoljno vremena da se pravilno razvije.

Čak i kad postoje optimalni uvjeti za razvoj gljiva micelij neće izbaciti masovno plodonosna tijela sve dok kiša pada i tek kad gljiva predosjeti nailazak suhog perioda, doći će do masovne pojave plodonosnih tijela.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.