Bijela hrđa – najštetnija bolest krizantema

327

Najštetnija i najčešća gljivična bolest nadzemnih organa krizantema je bijela hrđa.

U relativno kratkom razdoblju bijela hrđa može potpuno uništiti osjetljive kultivare krizantema. Pojavljuje se svake proizvodne sezone različitim intenzitetom, a godine s natprosječno vlažnim ljetom često ostaju zapamćene po štetama od ove bolesti. Kasne ljetne kiše i razlike u temperaturi zraka između toplijih dana s hladnim noćima pogoduju dugotrajnom vlaženju biljnih organa rosom.

Bijelom hrđom mogu biti zaraženi svi dijelovi krizanteme, ali je najosjetljivije mlado lišće. Na gornjoj strani oboljelih listova, između lisnih žila, prvo se pojavljuju male svijetlozelene ili žućkaste pjege promjera svega 1-5 mm. Može ih biti nekoliko, ali ubrzo se njihov broj povećava pa se međusobno spajaju. S njihove donje strane se razvijaju tipičnebradavičaste ružičastobijele izrasline, veličine 0,5-3 mm, po čemu je bolest dobila ime. Jače napadnuto lišće se kvrči, vene i otpada, a na zaraženim su biljkama cvatovi sitniji.

Napadnute biljke imaju smanjenu tržnu vrijednost, a ranija pojava bolesti na biljkama je značajno štetnija. Zabilježene su potpune štete na krizantemama u stakleničkom uzgoju.

Što se tiče zaštite od bijele hrđe ona se uglavnom provodi kemijskim pripravcima. Prskanja treba obavljati temeljito, a prve zaražene listove otrgnuti i spaliti. U hrvatskoj su provedeni pokusi u cilju provjere učinkovitosti kemijskih pripravaka protiv bijele hrđe. Značajno bolja učinkovitost je dobijena na dijelovima pokusa koji su prskani pripravcima: Stroby DF, Cabrio Top DF, Amistar Extra, Quadris SC, Artea EC, (djelotvornost veća od 95 %). Iskustva iz provedenog pokusa potvrđuju ispravnost propisanih koncentracija (%) samo u slučaju utroška vrlo velike količine škropiva na jedinicu površine (1.900-2.500 lit./ha).

U ranijim stadijima razvoja krizantema (već tijekom mjeseca srpnja) barem jednom preporučujemo primijeniti kombinirane fungicide koji sadrže djelatnu tvar ciprokonazol, npr. Amistar Extra SC (0,08%).

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.