Obična, europska ili šumska tisa

498

U Hrvatskoj raste obična, europska ili šumska tisa. U mnogim europskim državama proglašena je strogo zaštićenom biljnom vrstom, a među njima je i Hrvatska. U šumama tise rastu pojedinačno ili u skupinama na vapnenačkom tlu.

Široko i nepravilno deblo tise je promjera do 1 m. Kora je tanka, glatka i crvenkastosmeđe boje, u starosti postane sivosmeđa, zbog svoje raspucanosti ljušti se u tanke listiće. Grane su vodoravne te su zelenkaste do zelenkastosmeđe boje. Tisa ima duge i brojne grane, a njezini listovi su mekani, tamnozeleni i sjajni. Tisa prolazi kroz zamjenu listova svakih osam do devet godina.

Kod sadnje tise bitno je znati da iako uglavnom uspijeva na svakom tipu tla, ipak bi trebalo pripaziti da tlo bude dobro drenirano. Razmnožava se sjemenom i reznicama, uglavnom je dobre izbojne snage iz panja. Razmnožavanje funkcionira tako što ćete otrgnuti veliki broj mladica s posječenih grana i posaditi ih na sjenovito mjesto.

Postoje mnoge vrste i oblici tise. Jedna od poznatih vrsta je Taxus baccata fastigijata u mladom uzrastu raste stupasto dok u starijim godinama raste u obliku posude za cvijeće. Druga zanimljiva sorta je Fastigijata aurea i ona ima žuto obojene iglice. Sorta Raket pogodna je za sadnju žive ograde, a ako se ipak odlučite za niske zasade odlična je široko rastuća sorta Repandens. Japanska tisa je vrlo dobra za sadnju živica jer je grmolikog rasta. Sorta Taxus cuspidata nana je još jedna sorta tise koja raste u širinu.

Sve opisane sorte uspjet će dobro na zemljištu vašeg vrta. One podnose puno sunca, ali mogu se razvijati i na zasjenjenom mjestu.

Ako se odlučite na sadnju tise u svome dvorištu imajte na umu da joj treba pažljivo odabrati mjesto jer je to dugovječna, velika i tamna biljka koja dio vrta u kojem je posađena može pretvoriti u sjenovito mjesto.

Tisa je izdržljiva biljna vrsta i može podnijeti temperature čak do -25 stupnjeva Celzijusa. To je je biljka koja ima odlična regenerativna svojstva i otporna je na zagađenja pa je pogodna i za uzgoj u gradovima. Iako je izdržljiva, u proljeće je moguće oštećenje mladih grana zbog mraza.

Osim što je izdržljiva, vrlo je atraktivnog izgleda pa je zbog toga prisutna u mnogim parkovima i botaničkim vrtovima.

Tisa je zbog svojih karakteristika idealna za uzgoj u obliku živih ograda, a ako ste vješti s rukama, od ove biljke se mogu raditi predivni topijari. Topijari su razni oblici koje dobijemo orezivanjem biljki.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Loading...

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.