Potentila – zahvalna za sve vrtove

735

Potentila ili petoprsta ukrasni je grm koji je rijetko prisutan u našim vrtovima. Razlog tomu, prije svega, ogleda se u činjenici da je ova dekorativna grmolika vrsta relativno nepoznata našim ljubiteljima dendromaterijala.

Povrh toga, potentilu možemo pronaći samo u pojedinim, bolje opskrbljenim vrtnim centrima koji njene sadnice uvoze iz zemalja poput Italije ili Nizozemske. Međutim, to ne znači da se navedena ukrasna trajnica ne može uspješno uzgojiti u našim klimatsko-zemljišnim prilikama. što više, radi se o biljci kojoj iznimno dobro odgovara hercegovačka klima, u kojoj cvate izrazito dugo-u razdoblju od travnja do studenog! Biološke posebnosti Ove ukrasne grmolike biljke ne narastu više od jednog metra, pa su izrazito prikladne za naše male vrtove i okućnice.

Potentila predstavlja ukrasni grm koji je u našim krajevima poznatiji pod nazivom petoprsta. Spomenuti naziv pak potječe od lisnih ogranaka, od kojih svakih broji po pet listova. Iako su na tržištu prisutni njeni različiti varijeteti, za naše podneblje najprikladnija je Potentilla fruticosa. je vrlo cijenjena i kao niski oblik grma pogodan za pokrivanje tla te predstavlja biljku koja neometano raste i na vrtnom kamenjaru. Ukrasnu vrijednost daju joj cvjetovi koji se pojavljuju već od ranog proljeća i čija raskošnost krasi našu okućnicu sve do početka jeseni. Osim cvjetova, lijep izgled i opći dojam biljke upotpunjuju gusti, čipkasti listovi. Krajobrazni arhitekti obično prakticiraju njenu sadnju u skupinama, premda raskošnost potentile ništa nije manja ni u njenom pojedinačnom uzgoju. Povrh toga, ova dekorativna biljka uglavnom služi za formiranje niskih, cvatućih živica ili kao okvir za vrtne gredice.

Međutim, ono što je puno značajnije jest činjenica kako petoprsta nema posebnih zahtjeva u pogledu tla, što znači da se nesmetano može uzgojiti i na prosječnoj vrtnoj zemlji. Ipak, za ostvarivanje njene dugotrajne cvatnje moramo poznavati osnovne elemente rezidbe, koja se pak mora pravodobno i provoditi. Rezidba potentile Sve ukrasne grmove petoprste treba redovito orezivati, kako bi biljke bile što pravilnije oblikovane i kako bi što obilnije cvjetale. zbog svega toga, dolaskom proljeća, čim klimatske prilike to i omoguće, odrežite svaku treću stabljiku iz razloga što ćete takvim načinom orezivanja spriječiti suviše gust rast ove trajnice. Osim toga, na taj način reducirat ćemo veliki broj starih i oslabljenih grana koje bi narušile izgled ovoga lijepog i otpornog grma.

Ukoliko to do sada nikada niste učinili, u vašem vrtu ste umjesto krasotice dobili staru i zapuštenu biljku, koja slabo ili nikako ne cvjeta. Ali, takvu neurednu biljku nipošto nemojte odstraniti iz vrta već je oštro prikratite na 15tak cm iznad tla. Sljedećih godina orezujte je redovito a sve kako biste na koncu formirali uredan grm prihvatljive veličine. A ako u tomu i ne uspijete, nemojte se obeshrabriti iz razloga što u našim vrtnim centrima redovito tijekom proljeća, pored različitih ukrasnih grmova, možete pronaći i sadnicu potentile.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.