Vrste kaveza za uzgoj kunića

3171

Svaki kavez mora imati i prateću opremu u koju ubrajamo jaslice za sijeno i zelenu krmu, hranilicu, pojilicu i kutiju za gnijezdo. Ova oprema mora biti funkcionalna i jednostavna za vađenje, čišćenje i dezinfekciju. Najmanja potrebna veličina kaveza za ove pasmine je; širina 80 do 85, visina 60 do 65 i dubina 80 cm, piše Gospodarski List.

Jednoetažni kavezi

Relativno su lagani za izgradnju i omogućuju jednostavan rad s kunićima, ali zato trebaju više građevinskog materijala i uz to mogu zauzimati dosta prostora. Mogu se koristiti za uzgoj manjeg broja životinja kao pojedinačni kavezi ili pak blok kavezi (podijeljeni na dva do četiri dijela koji su stalno bočno spojeni). Zbog lakšeg transporta obično se izrađuju kavezi od dva dijela. Ovi kavezi postavljeni na otvorenom imaju noge visoke 50 – 100 cm. Krov im je napravljen od dasaka i prekriven bitumenskom folijom, različitim vrstama krovnih pokrova, limom ili crijepom koji daje poseban izgled. Pod se može izraditi kao puni ili rešetkasti. Jednoetažni kavezi preporučuju se za uzgajivače početnike koji imaju mali broj životinja ili iskusnije koji na ovaj način drže bolesne kuniće za vrijeme liječenja, one u karanteni ili pojedinačne rasplodne kuniće.

Dvoetažni – višeetažni kavezi

Gradimo ih u slučajevima kad imamo veći broj životinja na malom prostoru. Na ovaj način olakšavamo rad s njima, a u zimskom razdoblju je lakše očuvanje topline. Za njihovu izgradnju potrebno je prosječno manje materijala po jednom kavezu, ali on mora biti čvršći. Najčešće su to drvene gredice, daske, letve, ali mogu biti i željezni profili koje zaštićujemo višestrukim bojanjem. Kavezi se postavljaju na stupove visoke 15 – 20 cm i to na betonsku podlogu ili cigle. Ako postoji opasnost od prevrtanja kaveza zbog velike visine ili uskih temelja, oni se trajno postavljaju na grede presjeka najmanje 6×8 cm koje se vijcima pričvršćuju na betonske stupove 50 do 70 cm ukopane u zemlju.

Najčešće se grade u dvije ili pak tri etaže. Više od tri etaže nije moguće, jer bi za pristup njima trebali koristiti ljestve ili stepenice. Krov se izrađuje i prekriva kao i kod jednoetažnih kaveza, ali mora biti jače ukošen i izvučen s prednje strane najmanje 70 cm u strehu, a na ostalim stranama 15 cm ili više. Na taj način štiti kaveze od sunca, kiše i snijega. Nagib mu mora biti dostatan da osigura otjecanje kišnice. Rubovi krova završavaju iznad žljeba kojim oborinska voda otječe u jednu točku. Višeetažni kavezi imaju donju i gornju podlogu.

Donja podloga napravljena je od dasaka, prekrivena limom ili nekim drugim nepropusnim materijalom i ima blagi nagib prema oluku. Na taj način omogućava se otjecanje mokraće izvan kaveza i sprječava vlaženje kunića smještenih na donjim etažama. Gornja podloga nalazi se 5 do 8 centimetara iznad donje. Sastoji se od rešetke izrađene od letvica koje imaju trapezast izgled ili od mreže razapete na drveni okvir. Pod na najdonjoj etaži može biti izrađen kao kod jednoetažnih kaveza.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.