Smreka ili borovica

2633

U srednjovjekovnoj Europi drvo borovice se spaljivalo za tjeranje zlih duhova i za zaštitu od kuge-mislilo se da će obaranje stabla borovice donijeti smrt u obitelj za godinu dana.

Izvor: Wikipedia

Osim simbolika kroz povijest toga poznata su njena ljekovita svojstva koja su se koristila još od starih vremena. Poznata je kao sastojak džina-engleski naziv gin kratica je od Holand’s Geneva, kao što se prije nazivalo piće, prema nizozemskom nazivu za borovicu, jenever.

Borovica je malo stablo visine 2-4 metra ili najčešće grm s igličastim listovima. Najčešće je zastupljena u područjima s toplim i duljim ljetima (Sredozemlje), gdje su bobice slađe i aromatičnije. Uspijeva na svim tlima, a u nekim područjima toliko se raširila da polagano istiskuje druge biljke.

Od borovice se koriste plodovi, svježi ili osušeni ili se destiliraju za dobivanje ulja. Bobice imaju antiseptična, protuupalna i digestivna svojstva i pomažu kod reumatizma, gihta, artritisa i kolika.

U prehrani se stavljaju u kiselo povrće, chutneye, umake,marinade, mesna jela i jela od divljači, paštete i kiseli kupus Stavlja se radi okusa u džin. Ulje se upotrebljava u kozmetici i parfumeriji. Bobice se ne smiju davati bubrežnim bolesnicima ni trudnicama, jer stimuliraju maternicu.

Borovica u prvom redu djeluje na urinarni, respiratorni, digestivni i živčani sustav. Na mjesta do kojih ne mogu prodrijeti ni antibiotici prodire borovica, npr. u urinarnim putovima u kojima postoje razna upalna žarišta uzrokovana bakterijom E. coli borovica kao urinarni antiseptik predstavlja pravi lijek, a rezultati su brzi i sigurni. Liječenje borovicom ne provodi se kod upale bubrega jer može izazvati krvarenje i pojavu bjelančevina u mokraći. Baktericidno djelovanje borovice dolazi do izražaja kod svih oboljenja u kojima su uzročnici bakterije, kao nefritis, cistitis, pielitis, itd. U crijevnoj flori uništava bakterije truljenja, a razvija bakterije vrenja što dovodi do detoksikacije crijeva, ali i čitavog organizma. To pridonosi njegovu jačanju i osvježenju, a raste i sposobnost reakcije organizma na bolesti.

Od grančica borovice priprema se čaj koji izaziva pojačano mokrenje. Plod borovice koristi se uvijek kad treba pojačati izlučivanje tekućine mokrenjem. Žvakanje plodova borovice korisno je kod svih zaraznih oboljenja, za pročišćavanje krvi, eliminaciju mokraćne kiseline i lošeg zadaha iz usta, kod gihta, reume kao i kod upale zglobova i upale mjehura. Eterično ulje borovice rabi se kod ekcema, psorijaze, kod bolesti zglobova, gihta, dišnih putova i organa te kod svih oboljenja želuca i crijeva.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.