Bolest bijelih mišića

176

Bolest bijelih mišića (nutritivna degeneracija) javlja se u prasadi u dobi od 2 do 4 mjeseca, općenito u mladih životinja (telad, junad, ždrebad, katkad i perad), a često obole najbolja grla u uzgoju.

Bolest se pojavljuje uglavnom u većim uzgojima visokoproizvodnih plemenitih pasmina zbog nedostatka vitamina E i selena u hrani koja sadrži veće količine masti. U prasadi se javlja teško i bolno kretanje, cviljenje pri kretanju, često ležanje i slab apetit.

Pri lakšim oblicima bolesti ne vide se promjene za života, no meso zaklane životinje je bijelo, mekano i vodnjikavo (poput bijeloga mesa kokoši ili ribljeg mesa). Bolest traje tjednima ili mjesecima, a značajna je zbog nemogućnosti upotrebe mesa za proizvodnju različitih mesnih prerađevina (trajni i polutrajni suhomesnati proizvodi), dok su uginuća moguća u težim slučajevima.

Preventiva: mladim životinjama davati izbalansiranu hranu (vitamin E i selen), s malim količinama masnoća (nezasićenih masnih kiselina), izbjegavati stres u životinja te za rasplod odabirati na stres otporne jedinke.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.