Divlja kruška pomaže kod upala

2219

U narodnoj medicini koriste se svježi ili sušeni plodovi, lišće i mlade grančice. Zahvaljujući bogatom kemijskom sastavu divlja kruška široko je primjenjiva u liječenju.

U narodnoj medicini koristi se u slučaju upale prostate, dijareje, cistitisa, prehlade, kašlja, bolesti bubrega i mokraćnog sustava, arteroskleroze, pretilosti. Preparati od grančica i lišća kao i plodova imaju protuupalna i diuretična svojstva, pomažu kod skleroze, okrepljuju krvne žile, djeluju protubakterijski i općenito čiste organizam. Blagotvorno djeluju na stvaranje krvi dovodeći do blagog alkaliziranja. Glikozid arbutin pokazuje protubakterijsko djelovanje na crijevnu mikrofloru, smanjuje upalu bubrega i mokraćnog mjehura i rastvara kamence u tim organima. Zahvaljujući dostupnosti flavonoida, plodovi imaju antioksidativna svojstva i smanjuju upale izazvane djelovanjem slobodnih radikala. Karotenoidi pomažu jačanje krvnih žila.

Svježi listovi i sirovi plodovi primjenjuju se na koži kod upala za zaustavljanje krvarenja i u slučaju herpes zostera. Grančice sadrže tvari koje čiste koštani sustav od radijacije.

Plodovi sadrže šećere, jabučnu, limunsku i askorbinsku kiselinu (vitamin C), tiamin (vitamin B1),pektine i karoten. Sadrže i škrob, pektinske tvari, organske kiseline, hranjiva vlakna, flavonoide, fitoncide, vitamine, minerale i dušične tvari. Osim toga, sadrže oko 6,8 % šećera, 3,7 % bjelančevina i 1 % pepela. U zrelim plodovima pronađene su i mliječna i octena kiselina. Pronađena je i mala količina karotena. U sjemenkama su pronađena masna ulja koja mogu biti zastupljena s 12 do 21 %. Od minerala javljaju se kalij, kobalt, mjed, željezo, molibden, mangan, flour, nikal, cink, vanadij i drugi. U lišću je pronađen arbutin.

Divlja kruška raste od zapadne Europe do Kavkaza dok u sjevernoj Europi nije rasprostranjena. Raste u šumama listača na nadmorskim visinama od 150 do 1.500 m. Dolazi kao pojedinačna vrsta, na rubovima šuma. Razlog tome je njezin veliki zahtjev za svjetlom, a zbog čega se teško nosi s drugim konkurentskim vrstama. Uspijeva na gotovo svim tipovima tala te dobro podnosi pjeskovita i teška glinasta tla, osim kiselih. Preferira neutralna i plodnija tla, umjerene vlažnosti. Dobro podnosi sušu i atmosfersko zagađenje.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.