Planika, maginja ili jagodnjak

317

Planika, maginja ili jagodnjak (lat. – Arbutus unedo) zimzelena je grmolika biljka iz porodice Ericaceaea, prosječnog rasta između 5 i 10 metara. Njezino stanište proteže se diljem Mediterana, sve do Irske i Engleske, Mikronezije te čak i toplijih dijelova Azije.

Planika je izrazito specifična biljka koja posjeduje dugu fazu cvjetanja i formiranja ploda. Njezin dvospolni cvijet cvijeta između listopada i prosinca. Dolazi do samooprašivanja i u istom razdoblju sljedeće godine formiraju se crvene bobice. Drugim riječima, potrebno je čak godinu dana kako bi došlo do potpunog formiranja i sazrijevanja ploda, tj. do faze pogodne za jelo.

Kod biljke se tradicionalno koriste i sočan plod i list, bilo da je riječ o gastronomskoj ili medicinskoj upotrebi.

Bogatstvo nutritivnih sastojaka

Planika se tradicionalno bere na Mediteranu još od vremena antičke Grčke, a njen nutritivni potencijal došao je do izražaja tek u posljednja dva desetljeća. Španjolska studija Ruiz-Rodríguez iz 2011. godine istražila je glavne nutritivne sastojke samog ploda. Rezultati su otkrili kako se u crvenim bobicama biljke nalazi obilje vitamina C, vlakana, mikro i makroelemenata, te antioksidansa.

Crvene bobice planike sadrže: vitamin C, dijetalna vlakna, pektin (pogodan za izradu gelova i želatine), šećer (najviše fruktoze i glukoze, a najmanje sukroze), manju količinu proteina, manju količinu lipida, kalij, kalcij (ima ga znatno više nego u većini ostalog bobičastog voća), magnezij, natrij, željezo, cink i bakar.

Važno je naglasiti kako plod planike nema okus koji je privlačan svima. Preporuča ga se konzumirati isključivo u posljednjem dijelu zriobe, kada njegova boja prelazi u zagasito crvenu i kada je mekan na dodir. Razlog specifičnog okusa leži u visokoj koncentraciji šećera, primarno fruktoze, zbog koje posjeduje zanimljivu kombinaciju okusa slatkoće i kiselosti.

Nutrijent kojeg planika najviše sadrži je vitamin C. 50 g ploda ispunjava preporučenu dnevnu dozu za odrasle. Poznato je kako je vitamin C jedan od najpotrebnijih nutrijenata ljudskom organizmu, zaslužan za jačanje imuniteta, zdravlje mišića, ligamenata, tetiva i kostiju, antioksidativno djelovanje, regeneraciju kože (neophodan u sintezi kolagena). On je ključna karika pri apsorpciji željeza.

Biljka je odličan izvor i dijetalnih vlakana. 100 g ploda sadrži 40% dnevne potrebe vlakana za muškarce i 60% za žene.

Više o ovoj temi pročitajte na Štitnjača.hr

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Loading...

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.