Ribolov na šarana

4178

Na ribnjacima šaran se plovkom može loviti i direktašima i štekama (s gumom provučenom u prva dva – tri segmenta štapa) te na većim površinama match tehnikom ili tzv. engleskom tehnikom s vaglerima.

U svim tim varijantama šaranolova najčešće se kao mamac koristi kukuruz šećerac ili gujavica te rjeđe razna tijesta. U plovkaroškim tehnikama čest mamac je crv ili još bolje u kombinaciji sa zrnom kukuruza.

U kontinentalnom dijelu Hrvatske gotovo da nema kraja gdje nema sličnih voda nastanjenih šaranom i babuškom, na kojima se u ribolovu šarana rekreira na tisuće ribolovaca. Takvim jezerima posebice obiluje bjelovarski kraj. Ovdje je pedesetak jezera – ribnjaka veličine od pola do šest hektara, u koja se intenzivno svake godine puštaju šarani i druga riba. To su omiljene destinacije lokalnih, ali i ribolovaca sa strane, pa i inozemstva. Lovi se gotovo svim spomenutim tehnikama, a glavni ulov su šarani teški od 1 do 3 kg.

Ribolov je uglavnom na tim vodama ograničen na dva do tri štapa i pravo zadržavanja najviše do dva šarana po lovnom danu. Naplaćuje se i dnevna dozvola, ali užitak takvog obiteljskog vikend ribolova je nemjerljiv.

Šaran je najpoznatija riba naših toplih nizinskih voda. Po njemu je i niz ribljih vrsta dobio ime – ciprinidi, a vode u kojima one žive – ciprinidne vode. Zahvaljujući Rimljanima raširen je po cijeloj Europi. Poznavao ga je i Aristotel. Postojbina šarana je srednja Azija, pritoci Crnog mora. Danas je raširen po cijelom svijetu.

Zanimljivo je da ga u Americi i Australiji nisu previše cijenili ni kao sportsku ribu (sve do nedavno), a ni kao meso za jelo. Slično je i duž rijeke Ebro u Španjolskoj gdje se razvio ribolovni turizam na soma, smuđa i šarana, gdje dolaze ribiči iz cijelog svijeta zbog obilja super velikih riba koje žive u rijeci, ali lokalno stanovništvo ni ne pomišlja da bi ga jelo. Gruba podjela šarana je na pitome ili ribnjačke i divlje ili riječne, vretenaste. Divlji je i zaštićen lovostajem od 1. 4. do 31. 5, dok „pitomi“ nije.

Ribnjački – pitomi šaran može biti posut ljuskama (veleljuskavi – cajler), može imati malo ljusaka (špigler), a uzgojeni su i bez ljusaka.

Za ribolov šarana, uz odgovarajući pribor, veoma je važna priprema mjesta za ribolov, odnosno primamljivanje i navikavanje šarana na dolazak na lovnu poziciju. Za spomenuti ribolov šarana na ribnjacima uz primamljivanje mamcima – kukuruzom, peletama i boilama, za primamu se koriste i razne gotove smjese za primamljivanje koje uglavnom nose oznaku „Carp“.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Loading...

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.