Načini berbe maslina

5230

Berba maslina obavlja se krajem listopada, tokom studenoga i prosinca, a ponekad se produži i u siječnju iduće godine.

To je period kada nema većih poljskih radova, ni radova u turizmu u priobalnom podruĉju, gdje se uzgaja maslina. Ako se plodovi masline beru radi jela, onda se berba obavlja ranije ovisno o namjeni plodova, tj. da li proizvodimo zelene, poluzelene ili crne stolne masline.

Ako se plodovi beru radi proizvodnje ulja, onda se berba obavlja kada plodovi postignu punu pigmentaciju, jer tada sadrže najveću količinu ulja. – a ujedno je ista i najkvalitetnija.

Poznato je da maslina nejednako dozrijeva, pa u momentu berbe imamo potpuno i djelomično zrele plodove. To je posebno izraţeno u maslinicima različitog sortnog sastava koje imaju i različito vrijeme zriobe, pa se berba obavlja u više navrata.

Zbog djelovanja maslinine muhe, vjetrova i ovisno o čvrstoći peteljke ploda, redovito dolazi do preranog otpadanja plodova koji sadrţe manje količine ulja lošijeg kvaliteta. Ovi se plodovi sakupljaju i čuvaju do prerade, te po mogućnosti posebno preračuju.

Načini berbe

U praksi se maslina bere ručno, upotrebom strojeva ili kombinirano. U našim uvjetima berba se preteţno obavlja ručno uz upotrebu češljeva za branje, mreţa za rastiranje i drugih pomagala. To je mukotrpan i skup način berbe, jer radnik za jedan radni dan (8 sati rada) može ubrati samo 35-50 kg, ovisno o urodu i krupnoći plodova. Posebne poteškoće u berbi i transportu ubranih plodova maslina javljaju se u maslinicima udaljenim od prometnica.

Berba uz upotrebu strojeva – tresača manje je zastupljena na privatnim gospodarstvima i pretežno se primjenjuje na društvenim posjedima. Svi tresači obavljaju berbu trešnjom grana ili cijelih stabala, pri ĉemu plodovi padaju na prostirku postavljenu ispod krošnje.

Čuvanje plodova do prerade

Ovisno o duţini čuvanja do prerade, plodovi se čuvaju u slatkoj vodi, morskoj vodi ili u otopini – 100 1 vode +4-6 kg soli. Najbolja kvaliteta ulja postiţe se kada se prerada vrši odmah nakon berbe.

Prerada maslina

Zreli plodovi maslina, namijenjeni proizvodnji ulja, sadrže 40-55 posto vode i 18-25 posto ulja, ovisno o osobinama sorte.

Maslinovo ulje ima relativnu prednost pred ostalim biljnim masnoćama u prehrani, jer je ono jedno od rijetkih ulja koje ima takva organoleptička svojstva da se može sirovo (nerafinirano) konzumirati.

Provedbom postupka rafinacije, ulja su podvrgnuta raznim kemijskih i fizičkim tretiranjima prilikom kojih se, osim nepoželjnih, velikim dijelom uklone i biološki vrijedni sastojci, koji, kao što je spomenuto, ostaju u maslinovom ulju.

Kvaliteta ulja prvenstveno se postiže u tehnološki optimalnoj berbi zdravih i neoštećenih plodova, dobro sačuvanim plodovima, do momenta berbe i pravilnim čuvanjem ulja, tj. uklanjanjem prije spomenutih faktora koji ga kvare.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.