Razmnožavanje maslina

10886

Razmnožavanje sjemenom primjenjuje se jedino kod proizvodnje podloga za navrtanje, a kod proizvodnje kulturnih sorti ovaj način se ne provodi, zbog nemogućnosti da se vjerno prenesu svojstva roditelja.

Vegetativnim načinom razmnožavanja vjerno se prenose svojstva roditelja, te se ono u praksi jedino primjenjuje.

Razmnožavanje maslina može se vršiti sjemenom – generativno ili dijelom stabla – vegetativno.

Razmnožavanje sjemenom primjenjuje se jedino kod proizvodnje podloga za navrtanje, a kod proizvodnje kulturnih sorti ovaj način se ne provodi, zbog nemogućnosti da se vjerno prenesu svojstva roditelja.

Vegetativnim načinom razmnožavanja vjerno se prenose svojstva roditelja, te se ono u praksi jedino primjenjuje. Poznato je više načina vegetativnog razmnožavanja: gukom, izdankom, dijelom panja, reznicama i cijepljenjem (navrtanjem).

Razmnožavanje reznicom

Ovaj način se masovno primjenjuje u suvremenoj rasadničkoj proizvodnji kod nas i u svijetu. U prirodnim uvjetima maslina se iz reznice teško oživljava. Primjenom “metode umjetne magle” u rasadničkoj proizvodnji danas se brzo dolazi do ukorjenjivanja reznica i uzgoja sadnica. Prema navedenoj metodi uzgoja jednogodišnje reznice se orezuju na dužinu 10-15 cm, na kojoj se ostavi 1-2 lista. Zatim se tretiraju hormonskim preparatima i sade na porozan supstrat u staklenik. Uz određenu temperaturu i vlagu reznice se ukorijene i poslije se presađuju u kontejnere za uzgoj.

Cijepljenje maslina

Cijepljenje maslina je također jedan od načina vegetativnog razmnožavanja. Sastoji se u tome da na određenu podlogu divlje ili pitome masline prenosimo i spajamo vegetativni dio druge biljke – sorte (pup ili grančicu) – plemku. Cijepljenjem (navrtanjem) se dobiva biljka istih osobina kao matično stablo sa kojeg je odrezana plemka. Primjenjuje se u odraslim nasadima u svrhu zamjene i poboljšanja asortimana. Obavlja se u periodu kada se maslina nalazi u punoj vegetaciji, koncem travnja i tokom svibnja. Uobičajeni su načini cijepljenja: pupom na T, pod koru, na sedlo ili u procjep.

Cijepljenje u procjep

Primjenjuje se na podlogama veće debljine tako da se jakim nožem napravi procjep u kojeg umećemo za to pripremljenu klinastu plemku. Bitno je da se kora plemke sa svoje vanjske strane dobro spoji sa korom podloge.

Cijepljenje pod koru

U praksi se najčešće primjenjuje ovaj način cijepljenja. Kora na podlozi se uzdužno prosiječe i jedna strana se odvoji. Pripremljena plemka, stavlja se pod koru tako da cijela površina legne na drvo. Potom se plemka i podloga povežu i rezovi se premažu voćarskim voskom. Po završenom cijepljenju cijep se zaštićuje tvrdim papirom radi zaštite od sunca i elementarnih nepogoda. Tokom godine prikraćuju se na podlozi konkurentni izdanci, vrši zalijevanje i uništavanja korova radi bržeg razvoja plemke. U narednoj godini izdanci iz podloge se odstranjuju, a plemenita mladica se odgaja.

Cijepljenjem pupom na T

Obavlja se tijekom rujna (na spavajući pup) na način kao kod ostalih voćaka. Napravi se rez na kod mlade grane u obliku slova T, zatim se rastvori kora i postavi pup koji se poveže. U toku veljače slijedeće godine 20-ak cm nad pupom odreže se grana, nakon čega iz pupa izbija mladica koja se u daljnjem uzgoju povezuje sa osnovnom granom.

1 komentar

  1. zanima me imam 20 korijena maslina stare skoro 200 godina,zanima me mogu li se one prodat za presadjivanje na drugom mjestu,i kolika bi bila cijena?

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Loading...

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.