Kalendar radova u listopadu

119

BRANJE MASLINA

U ovom mjesecu poslovi berbe maslina su se dobrano zahuktali, uljare rade a miris ulja širi se nadaleko. A kada početi, vječno je pitanje, na koje ima stotinu odgovora. Istina je jedna, počnite onda kada vam se čini da ćete imati najkvalitetnije ulje. Sve sorte ne dozrijevaju u isto vrijeme, stoga treba odlučiti brati sve zajedno i čekati prosjek dozrijevanja ili brati sortu po sortu kako koja sazrije.

PRERADA ULJA

Još uvijek postoji dilema maslinara i ljubitelja ulja koje je ulje bolje – vrjednije, ukusnije, slađe, pikantnije, gorče, a naročito trgovački unosnije od zelenih ili crnih maslina. Još uvijek se u preradi maslina primjenjuju dva sustava i to starinski ili tradicionalni prešanjem i moderni kontinuirani centrifugalni način. I jedan i drugi način, ako se pravilno radi, omogućuju proizvodnju ulja hladnim postupkom vrlo visoke kakvoće. Moderne uljare mogu preraditi i do 5000 kilograma ploda masline na sat, rade u dvije ili tri faze, s dodavanjem vode prilikom prerade ili bez dodatka vode uz korištenje separatora, koji odstranjuje sve nečistoće iz ulja.

Ulomak iz novog broja časopisa Maslinar

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Loading...

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.