Položaj valova i hranilica u boksovima za tov svinja

3298

O položaju valova i hranilica u boksu za tovne svinje ovisi stupanj iskorištenja prostora po tovljeniku i način hranidbe svinja.

Izbor mjesta u boksu za postavljanje hranilice treba vezati za lako punjenje spremnika, a isto tako i blizinu tzv. ravnog hodnika, budući da svinje najčešće prazne crijeva i mokre dok uzimaju hranu. Najčešće se valovi i hranilice postavljaju po duljini tovilišta uz hodnik za hranidbu svinja. Za hranidbeni prostor na valovu širine 32 cm po tovljeniku, boks kapaciteta 10 – 12 svinja mora imati duljinu od 3,2 do 3,8 m, što utjece na duljinu hodnika i povecanje prostora po tovljeniku u odnosu na druge položaje valova. Hranidba svinja uz uzdužno postavljene valove i hranilice može biti mehanizirana i ručna.

Ručna hranidba ekonomičnija je u tovilištima manjeg kapaciteta nego mehanizirana hranidba, koja se provodi primjenom različitih uređaja. Spremnik hranilice treba imati takav volumen da primi količinu hrane za 5 – 10 dana za tovne svinje. Bolje iskorištavanje prostora u tovilištu može se postići ugradnjom poprečnih valova ili dvostranih hranilica između boksova, kao i kružnih valova u sredinu boksova za tov svinja.

Na ovaj način smanjuje se duljina hodnika. Pri tome oprema za hranjenje služi i kao pregrada između boksova, što pojeftinjuje troškove opreme. Kanal za izgnojavanje u ovom slučaju postavlja se usporedo s valovom ili hranilicom i ulazi u glavni kanal koji je postavljen po duljini nastambe.

Kružni valovi ili hranilice postavljaju se u sredinu boksa. Kružni valovi pogodniji su za boksove s potpuno rešetkastim podom. Kružni valovi načcešće se izvode s 12 hranidbenih mjesta i s ugradenim šipkama za sprječavanje rasipanja hrane. Vrlo su pogodni za hranidbu suhim smjesama, ali i za hranidbu mokrom hranom. Ovisno o broju hranidbenih mjesta iznad valova postavlja se odgovarajući broj nipl pojilica za napajanje svinja.

Oprema za napajanje, svih kategorija svinja, treba omogućiti uzimanje vode po volji, bez velikog rasipanja i vlaženja ležajnog prostora. Svježe i čiste vode za piće treba po svinji u tovu osigurati od 10 do 12 litara dnevno. Hrani li se svinje bez valova, onda su boksovi uski i dugački, a to predstavlja stanovitu poteškoću u održavanju povoljnih mikroklimatskih i drugih uvjeta u objektima.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.