STRANE SORTE | Barnea je prava uljarica

453

Barnea ima rano do srednje cvjetanje i djelomično je samooplodna. Najbolji rezultati u oplodnji Barneae se postižu pri korištenju sorte Picual kao njezinog oprašivača. Barnea obilno cvate te je zanimljiva i kao mogući oprašivač za druge sorte maslina.

Barnea je bujna sorta, uspravnog rasta i manje gustoće krošnje. Sadi se od 280-400 maslina po hektaru. List je srednje veličine, eliptičnog oblika, srednje duljine i srednje širine. Rustikalna je sorta pa je sposobna prilagoditi se sušnim krajevima i određenoj slanosti tla. Ne podnosi dobro višak vlage u tlu te je osjetljiva na maslininog moljca. Srednje je otporna na paunovo oko i hladnoću. Posjeduje dobru sposobnost ukorjenjivanja što olakšava njeno razmnožavanje unutar rasadnika.

Rano dozrijeva i plodovi su srednje veličine (4 grama). Plod je izduženo-jajolikog oblika te je blago asimetričan sa šiljastim vrhom koji završava sisicom. Boja pokožice je ružičasto-ljubičasta u fazi mijenjanja boje, a intenzivno crna kada je zrela. Ima dobar omjer pulpa/koštica. Konzistencija pulpe ovisi o uvjetima uzgoja i vremenu berbe. U Izraelu je veoma cijenjena i korištena. U drugim zemljama nije dala tako dobre rezultate kao stolna maslina zbog svoje lošije konzistencije u usporedbi sa sortama kao što je npr. Hojiblanca.

Ulomak iz novog broja časopisa Maslinar br. 79

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.