Maslinovo ulje – eliksir za ljepotu

344

Maslinovo ulje korišteno u bilo kojem obliku pomoći će nam da prebrodimo bolesti koje su svakodnevni pratilac u ljudskom životu.

A ono se koristi kao dobar laksativ te kod ljudi koji imaju poteškoća sa žuči jer sprečava stvaranje žučnog kamenca (dovoljno je uzeti jednu žlicu maslinova ulja prije jela). Sprečava također osteoporozu, a posebno dobro se pokazalo i kod žena u menopauzi. Dragocjen je i antioksidans jer sprečava aktivnost slobodnih radikala, točnije kemijskih sastojaka koji potiču arterosklerozu i uzrok su nekih oblika tumora. Osim toga, maslinovo ulje koristi se u liječenju dijabetesa a pored svega koristi se i u raznoraznim dijetama za mršavljenje. Samo nekoliko kapi maslinovog ulja daje ugodan okus bilo kojem jelu, a njegovim korištenjem manje ćemo konzumirati druge masne tvari koje štetno djeluju na naš organizam.

Važno je znati da maslinovo ulje štiti i čuva srce i arterije te pomaže u preventivi kardiovaskularnih bolesti, a sve to zahvaljujući nezasićenim masnim kiselinama i svojstvu da povećava dobri kolesterol koji ima svojstvo čišćenja organizma.

Često pitanje tijekom sunčanih dana je kako zaštititi tijelo od dugotrajnog izlaganja suncu, a pritom zadržati lijep i svjež izgled kože. Sama činjenica da su naše bake znale kako maslinovo ulje pomaže održavanju ljepote pomoći će nam da prebrodimo vruće dane u šetnji ili polju. Koristile su mješavinu maslinova ulja i drugih pripravaka te na taj način štitile i održavale preplanulu kožu dajući joj potrebnu vlažnost i njegu. Osim toga što maslinovo ulje možemo koristiti za njegu i zaštitu kože tijekom sunčanih dana, jako dobro se pokazalo i u njezi stopala, ruka i leđa. Koristimo li ga pak pomiješanog zajedno s palentom dobit ćemo jako dobar piling za lice, što nam itekako pomaže u njegovom čišćenju.

Također, tajna lijepe i sjajne kose upravo leži u maslinovu ulju, dok je oštećenu kosu suncem i vjetrom dovoljno premazati pripravkom provjerenim i napravljenim po receptu naših baka. Potrebno je istući žumanjak, dodati jednu žlicu maslinova ulja i jednu žlicu konjaka a potom masu dobro ujediniti. Pripremljenu i dobro ujedinjenu masu nanijeti na kosu a potom dobro utrljati i omotati plastičnom vrećicom koja će zadržati toplinu i pritom omogućiti upijanje hranjivih sastojaka iz nanijete smjese. Ovako nanijetu smjesu ostavite da odstoji 10 do 15 min i nakon toga kosu dobro isperite.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.