Miris je uvjerljiviji od riječi

367

Kolumnistica Maslinara Nicoletta Balija piše o važnosti mirisa maslinova ulja te prvom mirisu za ambijent koji miriše na maslinovo ulje

Prošećete maslinikom i odjednom čujete žamor. Oči vam se ispune zelenilom, razbujana trava i tepih od tratinčica čini nam korak lak i mekan. Rezidba je započela, a tko još nije započeo, čeka možda hoće li se taj zadnji mraz pojaviti ili nas preskočiti. Uživamo u mirisu probuđene prirode, vjetra koji nam nosi i sol i more, i prvim vjesnicima proljeća, mirisu badema u punom cvatu, šarenilu cvijeća koji na najmanjem povjetarcu šire opojan miris…. Koliko podražaja! Priroda je riznica mirisa i neizmjeran izvor iznenađenja za naša osjetila, neka vrsta poligona za uvježbavanje vještina prepoznavanja mirisa iz prirode.

Vježbati i održavati

No nemamo svi jednako razvijene sposobnosti prepoznavanja mirisa. Poput svih drugih vještina i nju treba uvježbati i održavati, kao i mišiće, kao i u svakom sportu. Osim za one osobe koje se žele usavršiti i jednoga dana raditi u raznim panelima za senzorsku analizu maslinovog ulja, ta bi vještina trebala biti osnovna usvojena vještina svakog maslinara. Prije svega jer bi morali znati prepoznati i imenovati brojne okuse, nijanse okusa, a povrh svega bi trebali znati zbog čega se razvijaju određeni spojevi i kako nastaju određeni mirisi i arome u maslinovom ulju, čime su uvjetovani, kako postići one poželjne, a kojim postupcima izbjeći one nepoželjne.

I sama sam dva puta sudjelovala na tečaju za provjeru fiziološke sposobnosti kušača djevičanskih maslinovih ulja – jer da, radi se o fiziološkoj sposobnosti koju ne moramo nužno imati svi – jer otkrivanje i uvježbavanje osjetila je dugačak proces i uvijek se otkrije nešto novo o uljima, ali i o sebi i svojim sposobnostima pri svakom novom istraživanju. I nije uopće tako jednostavno prepoznati miris po papru ili kupini, zreloj ili nezreloj banani, ili odgonetnuti negativna svojstva po salamuri, metalima, sijenu…

Kad je miris neugodan ili čak odbojan, to odmah primijetimo, međutim, nama proizvođačima je itekako bitno znati o kojem se negativnom svojstvu konkretno radi i što je prouzročilo njegovo stvaranje te što učiniti da ne ponovimo istu grešku. Utoliko, nos nam je iznimno bitan kad ulje prezentiramo, ocjenjujemo i trudimo se poboljšati svoj rad.

A miris dobrog ulja je čisti hedonizam! Naš nos čita mirise i njihove nijanse i zapisuje ih duboko u sjećanje, one dobre a pogotovo one loše. Kad smo već kod dobrih mirisa znamo da majstori parfema u svom poslu komponiraju mirise i stvaraju skladne mirisne tekućine koje nas inspiriraju, opuštaju, pune energijom ili umiruju.

Ulomak teksta iz časopisa Maslinar br. 75

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.