Treba mijenjati sredstva protiv štetnika

340

Stručni suradnik Maslinara dr.sc. Kristijan Franin ističe kako je pogrešno ostati vjeran istom zaštitnom sredstvu jer štetnici razvijaju otpornost.

Nadajmo se da će visoke temperature smanjiti pojavu barem nekih štetnika masline, te na taj način pružiti barem djelomično zadovoljstvo maslinarima. Ovo je vrijeme pojave druge (plodne) generacije maslininog moljca, a uskoro s letom kreće i muha. Prema navodima stručnjaka savjetodavne službe na nekim opažačkim mjestima priobalja i otoka zabilježen je let maslinovog moljca iznad kritičnog broja.

Ženka moljca najčešće odlaže jaja na plodove veličine 4 do 5 mm što se nekako podudara sa sadašnjim periodom. Za kemijsko tretiranje moljca u Hrvatskoj je dozvoljeno 14 pripravaka, od kojih tri u ekološkom maslinarstvu.

Na tržištu je prisutan Asset, pripravak na bazi piretrina. Ovim sredstvom je osim moljca moguće suzbijati i medećeg cvrčka. Upotrebljava se u količini od 0,7 do 1 l/ha uz utrošak vode od 1000 l/ha. Može se primijeniti najviše dva puta u razmaku od minimalno 7 dana. Ne smije se koristiti tijekom cvatnje, a prilikom primjene sredstva treba spriječiti zanošenje istog na susjedne kulture. Tretiranje se treba obaviti isključivo po mirnom vremenu. Karenca za ovaj pripravak iznosi 2 dana.

Na bazi bakterije Bacillus thuringiensis dozvoljena su dva pripravka (Baturad WP i Biobit WP). Baturad WP je najučinkovitije primijeniti u predvečerje ili tijekom večernjih sati jer su spore navedene bakterije jako osjetljive na UV zračenje. Doza sredstva iznosi 1 l/ha, a karenca nije određena. Za razliku od prethodnog pripravka Biobit WP se primjenjuje za suzbijanje ličinki 1. i 2. stadija moljca u količini od 80 do 120 g/100 l vode. Maksimalni broj tretiranja je dva, a za razliku od prethodnog pripravka za Biobit je određena karenca u trajanju od 7 dana.

Tijekom srpnja započinje praćenje leta maslinine muhe. Iako na visinu šteta utječe najprije brojnost muhe ne treba zanemariti i ostale čimbenike među kojima su najvažniji vremenski uvjeti, točnije temperaturne vrijednosti. Odrasle muhe su aktivne na temperaturama između 20 i 30 °C, dok temperature iznad 35 °C zaustavljaju odlaganje jaja i pospješuju nastanak steriliteta. Visoke temperature zraka uzrokuju gubitak vlage iz ploda što ga čini neprikladnim za ovipoziciju. Naime, kožica ploda postane smežurana i elastična pa je muha teško probija leglicom. Osim toga i relativna vlažnost zraka utječe na postotak zaraženosti plodova. Što je vlažnost zraka veća, zaraženost plodova je manja.

Više u časopisu Maslinar dvobroj 58/59, lipanj/kolovoz 2019.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.