Kalendar radova u kolovozu

340

Navodnjavanjem u kolovozu potičemo maslinu na visoku rodnost i to ne bilo kako, nego najmanje dva puta početkom i sredinom mjeseca, naravno ako ne padne kiša, sa po 200 litara rodnoj maslini, a mladim maslinama, manje, ali u više navrata.

LJETNA REZIDBA

Maslini je u ovom mjesecu najpotrebnija voda kako ne bi počela odbacivati plodove i lišće. Stoga, ako ne postoji mogućnost pravilnog navodnjavanja, ljetna rezidba može spasiti maslinu i plodove od suše. Ako nismo prošlog mjeseca otklonili sve vodopije i izdanke, krajnje je vrijeme da to učinimo sada. Vodopije, mulac, divljaka, mlaz – su vrlo bujne mladice koje troše mnogo biljnih sokova, što šteti razvoju, količini i kvaliteti ulja u plodu.

ZAŠTITA

Bar jednom tjedno treba prošetati po masliniku i utvrditi stanje mladih tek posađenih maslina, ali i onima mladicama koje su se pojavile na navrtanjima. Najprije treba pogledati ima li ogrezotina na listovima od pipe skorovače, ako ih ima, a uvijek ih ima, pristupit ćemo zaštiti, omotavanjem ljepljivih traka oko stabljike ili posipanjem sumporom oko masline.

Sredinom mjeseca intenzivno se prati drugi napad maslinine muhe, čiji ubodi uzrokuju smanjenje kvalitete maslinovog ulja i opadanje plodova. Sada se maslinina muha suzbija kemijskim preparatima, sistemom zatrovanih mamaca, uporabom kombinacije jednog insekticida i mirisno-hranidbene privlačne tvari – mamaca. S ovom kombinacijom otopine prska se jedna obješena grana divlje masline ili izdanak nerodne masline.

Sada se pojavljuje i čađavica odnosno kada maslinu napadnu maslinin medič i druge štitaste uši, koje izlučuju mednu rosu. Jedna od prvih mjera zaštite od čađavice je oštra rezidba, te prskanje bakrenim preparatima i bijelim uljem.

PRIHRANA

Prihrana preko lista istovjetna je onoj iz srpnja, što znači da nastavljamo s prihranjivanjem dušičnim gnojivom. Ako imamo čvrstu prognozu da će pasti kiša krajem mjeseca, izostavit ćemo drugu prihranu preko lista, ali ćemo obaviti gnojidbu NPK s naglašenim fosforom, kako bismo pospješili završetak dozrijevanja ploda.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.