Može li se spriječiti rak masline?

79

Stručni suradnik Maslinara dr.sc. Kristijan Franin detaljno opisuje bakterijski rak masline, načine njegova širenja, sprečavanja i uništavanja

Za razliku od gljivičnih bolesti kod masline bakterijske su vrlo teško izlječive. Jedna zaražena biljka trajno ostaje izvor zaraze. Masline napadaju dvije opasne bakterije među kojima je i Pseudomonas savastanoi, uzročnik tzv. bakterijskog raka. Bakterija je proširena u svim područjima uzgoja masline.

Simptomi bolesti se očituju u pojačanom i nekontroliranom rastu biljnog tkiva. Nastaju izrasline-kvržice (tumori) na izbojima, granama i deblu. Rjeđe se ovakvi simptomi mogu pojaviti na listovima, plodovima ili čak korijenu. Na mladim izbojima formirane kvržice su svijetlozelene, glatke i mekane. Starenjem postaju tvrđe i hrapave, a nakon određenog vremena na njima se mogu primijetiti brazde i pukotine.

Izrasline koje nastaju na biljci predstavljaju stalni izvor zaraze i prijetnju zdravim stablima unutar maslinika i u bližoj okolici. Bakterije koje žive unutar izraslina (kvržica) u kojima se razmnožavaju kroz cijelu godinu najznačajniji su izvor zaraze. Međutim prisutne su i na površini biljnih organa i to najčešće na listovima. Za širenje bolesti posebno opasni mogu biti dugi kišni periodi. Naime kiša ispire izlučevine u kojima su prisutne bakterije s površine kvržica te ih prenosi na ostale dijelove stabla.

Osim kiše, bolest može prenositi vjetar, insekti, ali i čovjek putem različitih agrotehničkih zahvata, poput rezidbe i berbe. Bakterija je sastavni dio mikroflore probavnog sustava Maslinine muhe, iako nije dokazano da je muha prenositelj zaraze. Isto tako ovaj mikroorganizam ulazi u biljku i putem rana, odnosno ožiljaka nastalih nakon otpadanja lišća, premda do zaraze može doći i kroz prirodne otvore (lenticele).

Rane koje nastaju kao posljedice oštećenja od tuče i olujnih vjetrova također ostavljaju otvoreni ulaz patogenu kao i pucanje kore uzrokovano smrzavanjem. Rezidba pa i berba posebno tresačima olakšava širenje te prodor i zarazu.

Ulomak teksta iz 68. broja časopisa Maslinar.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.