Winterberg ovca

3771

Ova rasa spada među najcjenjenije rase nastale pod utjecajem merina. Nastala je u Zapadnoj Njemačkoj u pokrajini Winterberg, po kojoj je i dobila ime.

Winterberg ovca postala je ukrštanjem domaćih gruborunih ovaca sa merino ovnovima. Oplemenjivanje domaćih ovaca započeto je sa španjolskim merinom. U kasnijim fazama rada na stvaranju ove rase korištene su francuske rase merino rambuje i merino prekos. Tako je, poslije dugogodišnjeg rada (1786-1915. godine), stvorena Winterberg ovca kao tipična rasa za proizvodnju mesa i vune.

Merino Winterberg je krupna rasa, snažne konstitucije, živahnog temperamenta, smjera proizvodnje meso-vuna, mada je i proizvodnja mlijeka dobro izražena. Životinje imaju glavu srednje dužine i širine. Vrat im je srednje dug, bez kožnih nabora. Grudi su dosta široke i duboke. Trup je srednje dužine, ali također dovoljno širok i dubok, a leđna linija je ravna.

Muskulatura trupa je dobro razvijena. Masa tijela odraslih ovaca kreće se od 70-75 kg, a ovnova 100-120 kg. Prosječna masa tijela janjadi pri rođenju iznosi oko 4,5 kg. Janjad, u uvjetima intenzivnog tova, sa 90 dana postižu masu tijela od oko 30 kg.

Randman mesa kod ugojenih jagjadi se kreće od 52-56%, a može biti i do 60%. Kod odraslih ovaca randman mesa se kreće od 47-48%. Ovce su obrasle vunom bijele boje, jedino su donji dijelovi nogu, glava i uši pokriveni bijelom dlakom. Runo je zatvoreno, sastavljeno iz cilindričnih pramenova. Godišnji nastrig neprane vune po ovci iznosi 4-4,5 kg, a u ovnova 6,5-8 kg. Prosječan randman vune je oko 50%. Debljina vunskih vlakana se kreće od 24-30 mikrona (A i B sortiment).

Winterberg ovca se odlikuje dosta dobrom proizvodnjom mlijeka. U laktaciji od 6 mjeseci ovce proizvedu sa mlijekom koje posisa janje oko 150 litara mlijeka. Plodnost ovih ovaca je, također, vrlo dobra. Od 100 ovaca u boljim godinama dobije se 120-150 janjadi. Zbog izvanredne građe tela, dobre proizvodnje, dobrog zdravlja i veoma dobre aklimatizacijskih sposobnosti, ova rasa je izvožena, a i danas se izvozi u mnoge zemlje svijeta.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.