Vakcinacija tovnih pilića

4724

Široki spektar vakcina stoji vam na raspolaganju protiv mnogih uobičajenih bolesti peradi. Bilo koji program vakcinacije može se primjenjivati samo nakon pažljivog razmatranja bolesti koje mogu izbiti na farmi.

Obavezno se konzultirajte sa vašim veterinarom-peradarom. Roditeljska jata se cijepe protiv niza bolesti kako bi prenijela roditeljska antitijela na brojlerske piliće. Ova antitijela štite piliće u prvim danima tova , ali ne tijekom cijelog tova. Zbog toga je potrebno cijepiti piliće u valionici ili u objektu kako bi ih zaštitili od određenih bolesti. Vrijeme vakcinacije ovisi o nivou naslijeđenih antitijela, vrsti bolesti i trenutnoj situaciji na terenu.

Slijedite upute tvornice o načinu skladištenja vakcine. Čuvajte oznaku o nabavci sa serijskim brojem, izdvojite podatke o tipu i postupku sa svakom od njih. Bilježite podatke i vremena svakog cijepljenja. Kod nas je obavezno cijepljenje protiv kuge peradi. Može se cijepiti perad protiv gumboro bolesti.

Sa proizvođačem pilića se konzultirajte koji je dan najpogodniji za cijepljenje protiv gumboro bolesti s obzirom na nivo maternalnog- naslijeđenog imuniteta ( od 9-12 dana starosti pilića). Četiri dana prije cijepljenja provesti vitaminizaciju pilića.

Tamo gdje je način aplikacije vakcine putem vode za piće- provjerite da li su pojilice apsolutno čiste i bez ikakvih dezinficijensa koji bi mogli loše djelovati na vakcinu. Dignite pojilice 2 sata ( ne duže ) prije davanja vakcine kako bi sva perad bila žedna, a spustite ih kad u vodu dodate vakcinu.

Voda ne smije sadržavati željezo i klor. Jato treba popiti svu vakcinu u toku 1-2 sata nakon njenog uvođenja u sistem za napajanje. Cijepite piliće rano ujutro kako bi ste izbjegli stres, posebno za vrijeme toplog perioda. Pažljivo prošećite « kroz » piliće kako bi potakli ujednačeno konzumiranje vakcine. Izračunajte potrebnu količinu vode koristeći 30% jučerašnje dnevne potrošnje vode. Ukoliko nemate brojilo potrošnje vode koristite slijedeću kalkulaciju:

vakcinacija

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.