Uzgoj fazana – Formiranje matičnog jata

526

Pri formiranju matičnog jata izdvajanje koka i pijetlova potrebno je osigurati dobre mlade fazane, uvijek se na to formira od jednogodišnjih fazana.

Za formiranje matičnog jata najbolje je uzimati piliće iz prvog i drugog leženja. Pri izdvajanju se biraju najbolji primjerci. Koke i pijetlovi se izdvajaju početkom ožujka (između 5. i 15. ožujka), ovisno od vremenskih uvjeta. Odnos spolova u matičnom jatu je 1:7 u korist koka.

Pijetlovi i koke se izdvajaju u volijere kojima će se obaviti proces parenja i nošenja jaja. Iz praktičnih razloga bolje je formirati grupna jata u volijerama, da bi svaka koka bila oparena od fazana koji nije sterilan.

Površine volijera su različite, od nekoliko stotina do 2.000 m2. Važno je osigurati po jedinki 3,5 m2 prostora da ne bi došlo do kanibalizma među fazanima. Na volijeru se naslanja zidani objekt čija dužina ovisi od veličine volijere (za volijeru od 2.000 m2 dužina zidanog objekta je 32 m, a širina 6 metara). Sama zgrada je podjeljena na dva dijela; u sredini zgrade treba biti spremište za hranu i vodu, a svaki ovih dijelova treba biti iz 4 poluboksa sa ispustima za ulaz i izlaz iz istih.

Osvjetljenje u boksovima je umjetno. U volijeri fazani ostaju do kraja procesa nošenja, a potom se ispuštaju ili u neko lovište, ili se malo dohrane pa idu na klanje.

Po završetku sezone nošenja i ispuštanja fazana iz volijera (misli se na matično jato) vrši se pranje i dezinfekcija zgrade natrij-hidroksidom, liče se zidovi i isprskaju podovi vapnom. Zemljište u volijeri se preore i posipa vapnom u prahu u količini od 0,3 kg po 1 m2.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Loading...

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.