Suhostaj krava

4698

Suhostaj započinje zasušenjem krave metodom smanjivanja hranidbe bogatih energetskih krmiva i završava trenutkom telenja krave.

krava

Suhostaj traje najmanje 40 dana, a to je razdoblje prije teljenja u kojem se krave zasušuju prekidom proizvodnje mlijeka da bi se omogućio razvoj fetusa. U tom razdoblju fetus dobije oko 60% svoje ukupne mase.

Suhostaj ( za krave sa normalnim proizvodnim ciklusom) se vrši na sljedeći način:

– 7-10 dana prije zasušivanja krave dobijaju samo livadno sijeno i vodu,broj mužnji se ne smanjuje
– nakon zadnje mužnje u svaku sisu se stavlja antibiotik ( protiv mastitisa )

Krave se hrane sa hranom koja sadrži manje energije a više sirovih vlakana ( više silaže i sjenaže manje koncentrata i smjese ). U prosjeku dužina se suhostaja kreće oko 60 dana. U tome se razdoblju kravi daje mogućnost stvaranja određenih tjelesnih rezervi, koje će joj osigurati stvaranje dovoljne količine kolostruma nakon telenja. Bez pravovremenoga suhostaja, ne dolazi niti do stvaranja dovoljne količine kolostruma. Tijekom suhostaja razvoj ploda (teleta) u kravi je najintenzivniji i dostiže skoro 80% ukupne tjelesne mase. U tome razdoblju dolazi do regeneracije papila i sluznica te vraćanja tonusa mišića buraga. Također dolazi do obnavljanja stanica mliječnih alveola i kapilara vimena.

Krave u suhostaju smještaju se u odjel za suhostaj (ako na farmi postoji takav odjel), pri čemu bi životinje imale mogućnost slobodnoga kretanja, odnosno ne bi trebale biti vezane. Važno je naglasiti da u tome razdoblju treba biti oprezan s količinom kalcija u obroku, koji se daje kravama u suhostaju.

Njegova količina ne bi trebala prelaziti 100 gr/dan, jer velike količine kalcija i široki odnos kalcija i fosfora mogu biti razlog pojave metaboličke bolesti poznate pod imenom mliječna groznica. Poželjan odnos kalcij : fosfor trebao bi biti 1,5 : 1.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.