Sprečavanje anemije u sisajuće prasadi

1678

Tek rođena prasad ima ograničene rezerve željeza (Fe) potrebne za sintezu hemoglobina, zbog nedovoljnog opskrbljivanja fetusa sa željezom putem placete.

 

prasadi je potrebno davati zeljezo

Zbog toga se u sisajuće prasadi u zatvorenom prostoru, koja nema pristup slobodnom zemljištu pojavljuje anemija. Anemija je stanje u kojem u krvi nema dovoljno hemoglobina potrebitog za prijenos kisika kroz tijelo. Za sprečavanje anemije najučinkovitija je metoda davanje intramuskularno mješavinu željeza i dekstrana odnosno mješavina željeza te vitamina A, D3 i E, 2 – 3 dana nakon rođenja prasadi.

Dodavanje željeza prvi dan može izazvati šok u prasadi. Manje učinkovite mjere za sprečavanje anemije su: oralno davanje tableta željeza te premazivanje vimena kramče s otopinom željeznog sulfata.Prasadi u dobi 7 – 10 dana treba omogućiti slobodan pristup predstarter smjesi, u kojoj se nalaze sastojci sa željezom. Poboljšavanje apetita prasadi dodajemo u smjesu masti i šećera, te na taj način povećavamo ukusnost predstartera.

Na obiteljskim gospodarstvima u boks za prasenje kao izvor željeza može se staviti zemlja nezaražena parazitima i poprskana s željeznim sulfatom (FeSO4) u omjeru 10:1. još je bolje ako se krmačama s prasadi osigura ispust i svježa zelena hrana.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.