Vlažni kukuruz u ishrani svinja

3648

Kod krmača, visoka energetska koncentracija kukuruza povoljno utječe na dobar tov ovih životinja poslije prestanka hranjenja praščića i na kraju razdoblja gestacije.

Korištenje vlažnog kukuruza kao glavnog elementa u prehrani (60%), učinkovito pokriva visoke potrebe krmače koja doji prasad. Karakteristike krmača koje su hranjenje cijelim vlažnim zrnom inetriranog kukuruza mogu se porediti sa onima koje se postižu kod životinja koje uzimaju hranu na bazi suhog kukuruza ili žita. Prilikom okota, prasad će biti jača, a omogućen i dugovječnost krmača.

Kod prasadi, hrana na bazi vlažnog kukuruza vrlo je dobro prihvaćena i dobro se konzumira. Visok aciditet ove hrane doprinosi dobrom zdravstvenom stanju životinje, bez dijareje izazvane prehranom. Sa vlažnim kukuruzom u zrnu, rast praščića i indeks potrošnje istog su reda veličine kao sa hranom na bazi suhog kukuruza. Davanjem hrane na bazi vlažnog kukuruza mora se dobro ovladati i koordinirati, kako bi se zadovoljila prehrana koja odgovara potrebama, bez nagomilavanja vlažne namirnice koja bi ostala nepotrošena.

Kod prasadi čije se meso preradjuje u mesne proizvode, davanje obroka na bazi siliranog ili inertiranog vlažnog kukuruza dovodi do poboljšanja indeksa potrošnje u odnosu na kontrolni obrok na bazi suhog kukuruza. Poboljšanje probavljivosti fosfora koje je konstatirano s mokrim kukuruzom, omogućuje da se reducira unos mineralnog fosfora u prehranu, i da se shodno tome smanjiti odbacivanje ovog elementa. Obroci na bazi vlažnog kukuruza donose takav profil masne kiseline iz svinjske masti, koji je povoljan za kvalitet proizvoda dobivenih usoljavanjem.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.