Držanje svinja u tovu na punom podu

2839

Na punom podu uz ograničenu uporabu prostirke i svakodnevno izgnojavanje drže se tovne svinje u manjim obiteljskim gospodarstvima.

Temeljni nedostatak držanja svinja na punom podu uz manju količinu prostirke, u odnosu na ostale vrste podova, jest slabija higijena, nepovoljnija mikroklima, slabiji proizvodni rezultati, niža produktivnost rada zbog svakodnevnog izgnojavanja i nastiranje stelje, te slabija dobrobit svinja. Isto tako potrebno je spremiti određenu količinu slame i osigurati prostor za skladištenje slame i gnoja. Na znatno manju emisiju amonijaka utječe higijena podova (čisti podovi), funkcionalne rešetke (dobra propusnost za otpadne tvari) i kanali s dobro protočnosti otpadnih tvari.

Češće pražnjenje gnojovke iz kanala pridonosi manjoj emisijom NH₃, jer se gnojovka uklanja prije početka fermentacije i nastanka štetnih plinova.

Svinje veći dio vremena u tovu provode ležeći i zbog toga podovi u tovilištu moraju biti topli, otporne na kiseline i upijanje vlage te ne smiju biti skliski. O vrsti materijala za podove ovisi termoizoliranost poda, udobnost smještaja i zdravlje životinja. Najtrajniji podovi koji se dobro čiste jesu betonski podovi, ali oni su hladni, pogotovo u zimskim mjesecima, pa je potrebno više prostirke. Količina prostirke na betonskim podovima može se smanjiti pa čak i iskljuciti iz uporabe ako se na betonsku podlogu kao završni sloj stavi hlevit ili stalit debljine 7 – 8 cm.

Kao dobar termoizolirajući materijal za pod može se upotrijebiti i pečena šuplja opeka zalivena cementnom žbukom, također i smjese betona i šljake ili okipora. Podovi u tovilištu trebaju biti umjereno hrapavi i s padom od 3 % prema kanalu za tekuće otpadne tvari. Ovim načinom držanja svinja proizvodi se kvalitetniji gnoj i rukovanje s njim je jednostavnije.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.