Varooza pčela

2167

Varooza je nametnička bolest pčela i pčelinjeg legla koju uzrokuje grinja Varroa destructor.

Ženke nametnika žive na odraslim pčelama i hrane se hemolimfom, a jaja nesu uz pčelinje leglo. Razvojni oblici grinja hrane se hemolimfom pčelinjih kukuljica pa se znakovi bolesti očituju na leglu i odraslim pčelama. Kako broj grinja u pčelinjoj zajednici raste, pčelinja zajednica slabi te na kraju posve propada.

Nametnička grinja V. destructor ima važnu ulogu pri pojavnosti i širenju drugih bolesti pčela, posebice zbog imunosupresivnog učinka na invadirane pčelinje zajednice te zbog mogućnosti mehaničkog prijenosa uzročnika bolesti pčela, poglavito virusa kojima služi kao mehanički i/ili biološki vektor i rezervoar infekcije.

Varooza se prije tridesetak godina naglo proširila Europom, pa tako i našom zemljom, te se smatra da su varoozom zahvaćeni svi pčelinjaci u Republici Hrvatskoj (RH). U posljednjih nekoliko godina pojavnost i štetni učinci varooze izraženiji su zbog razvijene otpornosti na višekratno rabljene a često i na pogrešno primijenjene veterinarsko-medicinske proizvode (VMP) te zbog negativnih učinaka drugih čimbenika iz okoliša i loše pčelarske prakse.

1. Ljetno tretiranje pčelinjih zajednica protiv varooze

U ljetnom tretiranju u 2013. godini za suzbijanje varooze na svim konvencionalnim i ekološkim pčelinjacima preporučuje se upotreba jednog od odobrenih VMP-a s popisa odobrenih VMP-a pri Upravi veterinarstva. Ažurirani popis odobrenih VMP-a dostupan je na mrežnoj stranici Uprave veterinarstva Ministarstva poljoprivrede RH

Za uporabu VMP-a za tretiranje pčelinjih zajednica protiv varooze pčelari moraju imati recept i uputu o načinu primjene VMP-a. Oba dokumenta izdaje ovlašteni veterinar u skladu s važećim propisima. Pčelar se mora pridržavati odredbi o načinu primjene i mjerama zaštite kako je navedeno u uputi proizvođača VMP-a. Ljetno tretiranje pčelinjih zajednica protiv varooze mora se provesti nakon vrcanja meda.

Ovisno o uporabljenom VMP-u, uputi ovlaštenog veterinara te zdravstvenom stanju pčelinjih zajednica, pčelar može provesti još jedno, tzv. drugo ljetno tretiranje pčelinjih zajednica. Razdoblje prvog ljetnog tretiranja i mogućeg drugog ljetnog tretiranja za određeno područje RH, ovisno o klimatskim čimbenicima te paši, bit će objavljeno u skladu s Točkom IV ovoga Programa.

2. Zimsko tretiranje pčelinjih zajednica protiv varooze

Da bi se postigla očekivana učinkovitost kontrole i suzbijanja varooze, obavezna je provedba zimskog tretiranja primjenom jednog od odobrenih VMP-a za suzbijanje varooze. Primjena se mora provoditi sukladno uputi proizvođača. Zimsko tretiranje provodi se u razdoblju od studenog do prosinca.

Kontrola pada varoa provodi se prije, tijekom i nakon prvog ljetnog tretiranja, na pet pčelinjih zajednica u pčelinjacima do 50, te na 10 % pčelinjih zajednica u pčelinjacima većim od 50 pčelinjih zajednica.

1. Kontrolu prirodnog pada varoa, potrebno je započeti sedam dana prije početka tretiranja pčelinjih zajednica VMP-om. Kontrolu prirodnog pada varoa pčelar provodi pomoću testnih uložaka koji se stavljaju na podnicu košnica. Sedmi dan od postavljanja testni se ulošci vade iz svih kontroliranih pčelinjih zajednica, a ukupan broj otpalih varoa upisuje se u Obrazac 2 koji je sastavni dio Programa. Pčelar dobiva Obrazac 2 pri kupnji ili preuzimanju VMP-a.

2. Prilikom stavljanja VMP-a, u košnice se postavljaju čisti testni ulošci, koji se pregledavaju dvaput za vrijeme tretiranja, 7. i 14. dan, a ukupan broj otpalih varoa upisuje se u Obrazac 2.

3. Prilikom vađenja iskorištenog VMP-a iz košnica, postavljaju se čisti testni ulošci, koji se vade za sedam dana, a ukupan broj otpalih varoa upisuje se u Obrazac 2.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Loading...

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.