Pomagala za otkrivanje estrusa u krava

2085

Na tržištu u Hrvatskoj postoje pomagala za otkrivanje tjeranja kod krava koje nisu na vezu. Radi na principu kartice na grebanje.

krava

I to na principu međusobnog trljanja životinja u vrijeme tjeranja. Najjasniji znak za otrkivanje tjeranja je refleks stajanja tj. kada krava dopušta da je druge krave zaskoče. Upravo u tom razdoblju važno je pomagalo koje se stavlja kravi na stražnji dio tijela. U fazi stajanja s pomagalom se, uslijed trljanja, skine dio srebrne pokrovne folije. Tada dolazi do izražaja boja koja se nalazi ispod pokrova. Taj efekt je vidljiv izdaleka i lako je uočljiv.

Nakon faze stajanja započinje faza estrusa odnosno osam sati nakon završetka faze stajanja je potrebno započeti osjemenjivanje. Proizvođači napominju isplativost takovih pomagala jer ako uzmemo da jedna doza apliciranog sjemena košta pedesetakkuna, a da u vrijeme estrusa pada proizvodnja po kravi i do 30%, što na prosječnoj proizvodnji iznosi oko 8 litara na dan ili oko 30 kn.

Zbog nepuštanja mlijeka znatno je povećana opasnost od mastitisa, gdje je direktna, minimalna šteta 30kn, a indirektna, zbog zabrane prodaje takvog mlijeka, neusporedivo veća. Neopravdano produljenje laktacije za minimalno 21
dan, na smanjenoj proizvodnji od najmanje 3 litre dnevno iznosi 63 litre ili oko 240 kn.

Zbog nepravovremenog uočavanja estrusa dolazi do nepravovremenog osjemenjivanja kod minimalno 30% krava što povećava utrošak sjemena od 30% ili oko 50kn po pregonu. 50kn sjeme + 30 kn manje mastitis + 240 kn produžena.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Loading...

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.