Talijanske mesne pasmine goveda

1276

Talijanske pasmine goveda postaju sve popularnije u proizvodnji goveđeg mesa, a kao njihova prednost često se ističe veći sadržaj pigmenta u koži i sluznicama, što ih čini otpornijima na izloženost sunčevim zrakama.

Izvor: Wikipedia (Chianina)
Izvor: Wikipedia (Chianina)

Stoga su posebno pogodne za mediteransko, ali i druga područja. Budući da su velikog okvira traže i dosta krmiva.

Chianina je jedna od najstarijih pasmina goveda koja se do polovice prošlog stoljeća koristila kao radna pasmina. Najkrupnija je pasmina goveda u svijetu. Bikovi u grebenu visine 160 do 170 cm (nerijetko premašuju 180 cm, a volovi 200 cm), a krave 155 do 165 cm. Tjelesna masa bikova je od 1.200 do 1.500 kg, a krava od 800 do 1.000 kg. Odrasle jedinke imaju svojstvenu sivu do bijelu boju tijela. Porodna masa teladi je 40 do 50 kg, no zbog velikog okvira teška teljenja su rijetka. Prirasti bikova u intenzivnim sustavima tova su 1.500 do 2.000 g/dan.

Visoki prinosi i dobra kvaliteta mesa, adaptabilnost, tolerancija na topliji mikroklimat i insolaciju, čini chianina pasminu pogodnom za proizvodnju mesa. Optimalna klaonička masa muške junadi koju dosežu u dobi od 16 do 18 mjeseci je 650 do 700 kg, a uobičajeni randman je oko 65%. Meso je poznato po vrhunskoj kvaliteti, te je kao i meso ostale četiri talijanske mesne pasmine zaštićeno oznakom izvornosti.

Piemontese je pasmina umjerene veličine okvira, dobre konformacije trupa i nešto nježnijeg kostura. Osobite je mišićavosti lopatičnog, leđnog i sapnog dijela trupa. Odličnog je randmana i izuzetne mekoće mesa. Tjelesna masa bikova je 1.000 do 1.200 kg, a krava 650 do 750 kg. Visina u grebenu bikova je 145 do 155 cm, a krava 135 do 145 cm. Porodna masa teladi je 32 do 42 kg. Dnevni prirasti bikova u tovu su 1.300 do 1.500 g/dan. Iskoristivost trupa je visoka (67 do 72%). Niska sklonost zamašćenju trupa čini ovu pasminu pogodnom za intenzivne sustave tova, a koristi se i u uporabnim križanjima na mliječnim stadima.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.