Metoda postupnog zasušenja vimena

1656

Metoda postupnog zasušenja vimena tj. smanjenja broja mužnji, provodi se kod krava koje u 7. mjesecu laktacije daju više od 10 kg mlijeka na dan.

Kod smanjenog broja mužnji u vimenu dolazi do smanjene sekrecije epitelnih alveolarnih stanica u cjelokupnom žljezdanom tkivu vimena da bi potom sekrecija mlijeka u alveolama potpuno prestala.

Postupak se provodi tako da se potkraj sedmog mjeseca postupno prelazi s dvokratne na jednokratnu mužnju. Nakon nekoliko dana se prelazi na mužnju svaki drugi dan, a zatim se potpuno prestaje musti. Bitno je napomenuti da se kod planskog zasušenja krava mora voditi računa i o „režimu“ ishrane krava.

Iz obroka je potrebno potpuno izbaciti koncentriranu hranu (gotove smjese, prekrupu kukuruza, ječma, zobi, sojinu sačmu, stočno brašno i sl.) i to najmanje pet dana prije planiranog zasušenja. Potrebno je smanjiti i količinu voluminozne hrane, sijena, na pola hranjene količine. Kod visokomliječnih krava poželjno je davanje smanjenih količina sjena lošije kvalitete (sjeno prirodnih livada, otave) ili ih čak hraniti sa pšeničnom slamom do potpunog prestanka lučenja mlijeka.

Takav način ishrane se provodi 5 do 6 dana uzastopce dok ne prestane lučenje mlijeka. Važno je napomenuti da se u tom razdoblju kravama ne smije uskraćivati voda. Posebno je potrebno voditi računa o izdvajanju krava unutar stada, tj. grupiranje u skupine prema njihovoj proizvodnji i stadijima laktacije, kako ne bi dolazilo do „krađe“ tuđeg obroka.

U vrijeme zasušivanja također je vrlo važna higijena ruku muzača i vimena. Nakon posljednje mužnje sise treba uroniti u blagu otopinu dezinficijensa za vime ili premazati antiseptičnom mašću. Vime je potrebno još 14 dana svakodnevno kontrolirati kako ne bi došlo do otoka, crvenila ili bolnosti u bilo kojoj četvrti. Nastankom takvih promjena kravu treba pomusti i pribjeći liječenju vimena i poslije toga zasušiti.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.