Naplata upisa novorođenih ženskih grla simentalske i holstein pasmine goveda u matičnu knjigu

416

Ponukani dobrim primjerima govedarskih uzgajivačkih udruga zapadne i središnje Europe, Središnji savez hrvatskih uzgajivača simentalskoga goveda i Savez udruga hrvatskih uzgajivača holstein goveda u posljednjih su nekoliko godina kontinuirano radili na razvoju ozbiljne uzgojne organizacije.

Sukladno toj činjenici ta su dva saveza daleko odmaknula u preuzimanju poslova vezanih za vođenje matičnih knjiga – upis muških i ženskih grla u matičnu knjigu, ali i pripremu i izdavanje zootehničkih certifikata.

Zbog toga su zaposlili i djelatnike koji obavljaju navedene aktivnosti. Prije su ih obavljali djelatnici bivše Hrvatske poljoprivredne agencije, odnosno današnje Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu (HAPIH). Preuzimanjem vođenja matičnih knjiga ta dva uzgajivački saveza sve više preuzimaju vodeću ulogu u uzgoju, kako je to i u razvijenim zemljama zapadne i središnje Europe. Osim navedenih aktivnosti, savezi su aktivno uključeni i u provedbi uzgojnog programa i genotipizaciji muških i ženskih grla, što je u konačnici rezultiralo uzgojem domaćih bikova koji su po svojim uzgojnim vrijednostima konkurentni uvoznima. Sjeme visoko kvalitetnih domaćih bikova dostupno je našim uzgajivačima po vrlo povoljnim cijenama.

Na taj način savezi omogućuju uzgajivačima neposredan pristup konkurentnoj genetici, ali i izvoz domaće genetike što u prošlosti nije bio slučaj. Osim navedenih aktivnosti, savezi i educiraju uzgajivače, i to putem stručnog časopisa Uzgoj goveda, koji ima i informativnu ulogu. Kako bi se savezi i dalje nastavili uspješno razvijati te raditi na dobrobit svojih članova uzgajivača, treba razviti sustav njihova neovisnoga i kontinuiranog financiranja.

Jedan od načina je i naplata upisa muških i ženskih grla u matičnu knjigu te priprema i izdavanje zootehničkih certifikata. Usluga upisa muških i ženskih grla iz uvoza i izdavanje zootehničkih certifikata za ta grla već se naplaćuje, no upis u matičnu knjigu domaćih novooteljenih ženskih grla još uvijek se ne naplaćuje.

Središnji savezi uzgajivača kontinuirano surađuju s Ministarstvom poljoprivrede i Hrvatskom agencijom za poljoprivredu i hranu u provedbi uzgojnih programa, a nakon nedavnog preuzimanja ovlasti za upis domaćih novooteljenih ženskih grla u matičnu knjigu, izvijestili su ih o pokretanju naplate te usluge. Takav primjer financiranja možemo vidjeti u svim razvijenim zemljama EU-a koji funkcionira već desetljećima.

S uvođenjem naplate krenulo se 1. siječnja 2021. a cijena upisa u matičnu knjigu pojedinog ženskoga grla iznosi 10,00 kn + PDV.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.