Mastitis kod koza

5785

Kako bi se izbjeglo nastajenje te bolesti, treba paziti da se uzročnik ne unese u stado, a oboljele životinje treba odvojiti od zdravih.

koza

Mastitisi u koza javljaju se zbog loših uvjeta držanja koza (hladnoća, propuh, visoka vlaga), promjena hranidbe (neujednačena i siromašna prehrana), nepravilne mužnje (neredovita, nepotpuna, gruba, nehigijenska), neispravnih strojeva za mužnju, trauma.

Poznato je mnogo mikroorganizama koji uzrokuju mastitise u koza. Spomenut ću bolest koja je karakteristična za koze i ovce, a češće obolijevaju koze. To je zarazno presušenje vimena (zarazna agalakcija ovaca i koza). Uzročnik je bolesti mikroorganizam Mycoplasma agalactiae, a uzrokuje upalu vimena, rožnice oka i zglobova.

Bolest se često javlja u proljeće i ljeti. Uzročnik se prenosi muhama, neopranim rukama muzača i podmlatkom koji se može inficirati još prije poroda. Oboljele životinje imaju groznicu i upalu vimena. Naglo se smanji količina mlijeka, a zatim vime potpuno presuši. Sekret vimena postane žutozelene boje, mutan, s primjesama upalnih komponenti (krpice gnoja, tkiva ili krvi). Vime uskoro atrofira, a u tkivu nastaju čvorićasta zadebljanja. Pojavljuju se simptomi na zglobovima i oku. Razvije se bolan artritis i keratokonjunktivitis pa životinja može privremeno oslijepiti.

Mršavljenje i smrt mogu se dogoditi za 10 dana u akutnome tijeku, a, ako prežive, oporavak traje tjednima, a proizvodnja mlijeka nikada se ne vrati u okvire prije pojave bolesti. Kako bi se izbjeglo nastajenje te bolesti, treba paziti da se uzročnik ne unese u stado, a oboljele životinje treba odvojiti od zdravih.

Što s mlijekom nakon provedenoga liječenja?

Vremensko razdoblje od posljednjega davanja lijeka do ponovne dopuštene uporabe mlijeka i mesa naziva se karencom. Ona traje različito za svaki pojedini lijek i veterinar je dužan upozoriti držaoca krave koliko ne smije isporučivati mlijeko liječene krave mljekari, odnosno tijekom kojega razdoblja ne smije kravu zaklati. Mlijeko liječenih životinja ne smije se davati teladi, niti drugim vrstama životinja, nego ga bacati.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.