Pastereloza domaćih životinja

3343

Pastereloza je uvjetna zarazna bolest različitih životinjskih vrsta čiji uzročnici, bakterije vrsta Pasteurella multocida i Mannheimia haemolytica naseljavaju sluznicu zdravog dišnog trakta.

krava

Pastereloza je uvjetna zarazna bolest različitih životinjskih vrsta čiji uzročnici, bakterije vrsta Pasteurella multocida i Mannheimia haemolytica naseljavaju sluznicu zdravog dišnog trakta, a njihovo umnožavanje i nastanak bolesti je uvjetovano slabom ishranom, prenaseljenošću, naglim promjenama temperature ili transportom.

Goveda

Nakon kratke inkubacije povisi se temperatura, životinje postaju trome, slabije jedu i balegaju uz napor. Balega je najprije kašasta, kasnije vodenasta uz primjese sluzi, a nekad i krvi. Nekad se zapazi krvavo mokrenje i krvavi iscjedak iz nosa. Može se javiti i kašalj i otoci na različitim dijelovima tijela, nakon čega obično uslijedi uginuće za kratko vrijeme. Ova bolest je češće prisutna kod tovnih goveda, a manifestira se slabim apetitom, povišenjem temperature i teškim disanjem. Ukoliko se duže vrijeme popunjava tovilište, utoliko je i trajanje zaraze duže.

Ovce i koze

Pastereloza ovaca i koza se najčešće pojavljuje u obliku upala pluća, bez obzira na dobnu kategoriju. Bolest je proširena po cijelom svijetu, a naročito je ima u nizijskim močvarnim područjima. Tok bolesti je kratak a uginuća se dese unutar nekoliko sati. Ukoliko bolest potraje u stadu, sve više životinja pokazuje teško disanje, pjenu na ustima, kašalj i nosni iscjedak. Ovce često leže. Kod nekih životinja se zapazi krvavi iscjedak iz nosa i trljanje nosa o tvrde predmete. Pobačaji i zaostajanje posteljice su česti znakovi bruceloze.

Svinje

Ova bolest kod svinja se pojavljuje sporadično, veoma rijetko kao epidemija. Oboljela životinja tetura, ne jede a javi se crvenilo na ušima, rilu i trbuhu. Kod svinja mlađe dobi zabilježena su uginuća i do 40%. Za liječenje se preporučuju antibiotici i sulfopreparati.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Loading...

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.