Gorka naranča

194

Gorka naranča jedna je od osnovnih vrsta roda Citrus, poznata već 4000 godina. Potječe iz Indije i Kine, davno je prenesena u zapadnu Aziju i u zemlje oko Sredozemnog mora. Arapi su ju u 11. stoljeću donijeli u Sredozemlje gdje se od tada naveliko uzgajaju.

Zbog dekorativnog stabla, posebice plodova, često se sadi u vrtovima i drvoredima. Kod nas se uzgaja u primorskim krajevima. Ima nekoliko podvrsta, a za sve su karakteristični krupni, narančasto obojeni sočni plodovi.

Gorka naranča jest vazdazeleno drvo visine 6 m i više. Korijen je vodoravno razvijen, krošnja bogata i kuglasta. Listovi su naizmjenični, eliptični, ušiljenog vrha, klinaste osnove, od 7 do 10 cm dugi, od 3 do 4 cm široki, kožasti, aromatični. Cvjetovi se razvijaju pojedinačno ili po 2 do 3 u čuperku u pazušcima listova. Cvjetovi su dvospolni, na osnovi plodnice veliki je disk koji luči nektar. Oprašuju ih kukci.

Cvjeta tijekom travnja. Plodovi su krupni, narančasto obojeni i sočni. Vanjski dio ploda čini dosta debela kora (egzokarp) koja je aromatična i gorka. Unutrašnjost (endokarp) se sastoji od 10 do 12 sočnih dijelova (kriški) u kojima su sjemenke. Dozrijevaju od siječnja do travnja. Sjemenke raznose životinje.

Pored zrelih plodova koriste se i drugi dijelovi. Kora ploda koristi se samo s biljaka koje nisu tretirane kemijskim sredstvima. Vanjski dio ploda (kora, perikarp) skida se sa zrelih plodova. S perikarpa se skine unutrašnji bijelo dio, a vanjski se izreže na sitne komadiće, osuši i čuva zaštićen od svjetla. Perikarp sadrži eterično ulje, vitamin C, karoten, sluz, gorke tvari, hesperidin i nešto tanina. Ulje je najvažniji produkt perikarpa, a uglavnom se sastoji od limonena. Nezreli plodovi također sadrže eterično ulje, tanin, nekoliko gorkih tvari, glikozide, limunsku i jabučnu kiselinu.

Cvjetovi se sakupljaju prije nego se pupoljci potpuno otvore. Suše se u sjeni. Sadrže dosta eteričnog ulja koje se sastoji od linalilacetata, linalola, geraniola, nerola i drugih aromatičnih sastojaka. Listovi se sabiru u proljeće i ljeti. Uz lišće se mogu sakupljati i mlade grančice. Suše se u sjeni. Listovi sadrže eterično ulje, gorke tvari, tanine i nekoliko organskih baza. Vrlo je važan kemijski sastav unutrašnjeg dijela ploda. Taj dio sadrži eterično ulje, ugljikohidrate, šećer, biljna vlakna, natrij, kalij, kalcij, magnezij, fosfor, željezo, bakar, cink, mangan, brom i druge tvari. Značajno je da je naranča bogata vitaminima A, B skupine, C i P.

Gorka naranča je, kao i ostali agrumi, vrlo vrijedna ljekovita biljka. Na ljudsko zdravlje djeluje svestrano povoljno. Zahvaljujući bogatstvu vitamina, daje snagu i jača. Odlično je sredstvo protiv loše probave, za izmjenu tvari i poboljšanje krvi. Djeluje antibakterijski, antigljivično, protuupalno i umirujuće.

Sok otklanja višak želučane kiseline, čisti jetru, krv i čitav organizam, djelotvoran je kod kamenaca u bubrezima i mjehuru, tonik je za srce, jetru, živce, mišiće i želudac. Kora ploda (perikarp) koristi se za umirenje i jačanje. Ulje iz kore koristi se kod kožnih nečistoća, rana i čireva, a posebno protiv malignih oboljenja. Kora jača, stimulira, nadražuje, pomaže radu želuca i crijeva. Pripravci se rade zajedno s drugim biljkama. Nezreli plodovi dobar su tonik i stomahik, dobri su za poticaj teka, jačanje želuca i liječenje poremećaja kucanja srca. Listovi imaju umirujuće djelovanje, snižavaju temperaturu, potiču znojenje, probavu i rad želuca, jačaju organizam.

Ulje iz listova dobro je protiv neuroze i nesanice. Ulje iz cvjetova ima umirujuće i antiseptično djelovanje. Cvjetovi su korisni protiv neuroze, nesanice i straha od proganjanja. Djeluju protiv grčeva i želučanih tegoba. Pripravljaju se zajedno s drugim biljkama.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.