Newcastleska bolest peradi

601

Newcastleska bolest peradi (atipična kuga peradi, NB) je vrlo kontagiozna virusna bolest od koje obolijevaju brojne vrste ptica i domaća perad bez obzira na dob. Klinički se bolest jako razlikuje od pojave do pojave. Zaraziti se mogu i druge domaće životinje (telad, ovce svinje), ali to nije od epizootiološkog značaja. Uzročnik NB je RNA virus iz porodice Paramyxoviridae.

Posljednji slučaj pojave NB u Republici Hrvatskoj zabilježen je tijekom 2011. godine, kada je bolest potvrđena kod golubova iz uzgoja.

Bolest se širi izravno ili posrednim dodirom s bolesnim ili inficiranim pticama. Prijenos je isključivo horizontalan, aerosolom virusa, različitim zaraznim materijalom (prašina, feces, perje, hrana, stelja, rasplodna jaja, oprema, posjetitelji, lešine uginulih životinja) te uvezenim psitacinama (često asimptomatski nosioci virusa NB)

Klinički znakovi bolesti su veoma varijabilni, a ovise o soju virusa, vrsti inficirane ptice, dobi (mlađe ptice su osjetljivije), istodobnoj infekciji s drugim mikroorganizmima te imunološkom statusu jedinke. Klinički se bolest najčešće očituje u kokoši, purana i golubova.

  • Iznenadna uginuća kokoši, bez vidljivih kliničkih simptoma bolesti
  • Inapetenca, opća slabost, promjene na perju, cijanoza kreste i podbradnjaka, pad nesivosti
  • Dišni simptomi (kašljanje, krkljanje, ispružen vrat, prisutnost sluzi u kljunu, otežano disanje uz otvoren kljun)
  • Karakterističan proljev sivo-zelene boje
  • Živčani simptomi (jednostrana kljenut, povremeno trzanje, ataksija, tortikolis, pareza, paraliza nogu i krla)
  • Smrtnost varira, ali može iznositi i do 100%.

Liječenje i cijepljenje peradi

Cijepljenje protiv NB se provodi s cjepivom koje je odobrilo nadležno tijelo, a može se primjenjivati u profilaktičke svrhe ili kao nadopuna mjerama kontrole koje se provode pri pojavi bolesti. Nužno je rabiti korektno uskladištena kvalitetna cjepiva, te ih primijeniti s obzirom na epizootiološku situaciju na određenom području.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Loading...

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.