Plavac mali, tipična sorta toplog juga

1513

Plavac mali je najznačajnija sorta podregije Srednja i južna Dalmacija, gdje ju nalazimo u većini vinogorja, a osobito na vinogorjima Brač, Hvar, Pelješac i Korčula, na kojima su i neki od čuvenih položaja za uzgoj ove sorte (Dingač, Postup, Sv. Nedjelja, Ivan Dolac…). Plavac mali raširen je i u priobalju, na području Kaštela, Konavala i u makarskom primorju.

plavac

Trs ove sorte srednje bujan do bujan. List srednje velik, pentagonalan, peterodijelan. Gornji postrani sinusi duboki i preklopljeni, a donji plići i otvoreni. Sinus peteljke u obliku slova U ili lire, često preklopljen. Lice lista mjehurasto naborana, tamnozeleno, a naličje vunasto dlakavo, izraženih žila, posutih rijetkim čekinjastim dlačicama i crvenkastih uz peteljkinu točku. Cvijet morfološki i funkcionalno hermafroditan.

Grozd malen do srednje velik, srednje zbijen, piramidalan, često s krilcem. Bobica srednje velika, okrugla, mekog, sočnog mesa i neobojenog soka. Kožica tamnoplavo-crna, čvrsta, oprašena maškom. U zrelosti bobice često nejednoliko obojene i dozrele.

Rodi redovito i dobro, na plodnim tlima i u krškim poljima obilno, što se odražava na lošiju kakvoću. Dozrijeva vrlo kasno i zbog toga traži dobre položaje gdje se u vegetaciji nakupi velika suma efektivnih temperatura i sati sijanja sunca.

Potencijal kakvoće je visok, no jako varira u odnosu na položaj. Na škrtim tlima i položajima povoljne ekspozicije, a osobito ako su okrenuti moru, prinosi su niži, no sadržaj šećera, obojenost i aromatski profil grožđa omogućava proizvodnju vrhunskih vina. U uvjetima plodnih tala i krških polja često preobilno rodi, pa se od njega dobivaju vina prosječne kakvoće. Prema gljivičnim bolestima nije osobito osjetljiv.

Sorta je dokazanog gospodarskog potencijala. Prikladan za dobivanje vrhunskih vina pri čemu treba voditi računa o izboru prikladnih položaja. Jedna je od sorta koja je poznata i izvan Hrvatske, pa joj je i pozicija na tržištu vrlo povoljna. Obzirom na starije literaturne navode, a i novija iskustva, Plavac mali vrlo je prikladna sorta za proizvodnju prošeka, pa bi trebalo potaknuti veće korištenje sorte u proizvodnji.

Najveći problem za daljnje poticanje korištenja sorte u proizvodnji, nesumnjivo predstavlja nedostatak certificiranog sadnog materijala. Kod Plavaca malog započeta je masovna pozitivna selekcija u svim značajnijim područjima uzgoja. Uočena je velika raznolikost u populaciji sorte, što govori u prilog nastavka individualne klonske selekcije radi dobivanja priznatih klonova koji se u nekom gospodarski važnom svojstvu ističu od prosjeka populacije. Nažalost, testiranje na zakonom propisane viruse pokazalo je da je vrlo mali postotak trsova „bezvirusno“, pa ako se daljnje razmnožavanje sorte nastavi samo od zdravih trsova realna je opasnost od gubitka unutarsortne raznolikosti.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.