ITALIA, bijeli stolni kultivar

42

Ovaj bijeli stolni kultivar dobiven je križanjem kultivara Bicane x Muškat Hamburg.

U početku nije bio prihvaćen, ali postupno se počeo širiti zbog izgleda grozda, bobice i okusa ploda. U Francuskoj se taj kultivar zove Ideal.

Tjeranje pupova počinje krajem prve i početkom druge dekade travnja. Vršci pupova vunasti su, rašireni, bijelo zelenkasti, s rubovima zeleno ljubičastim. List je velik, peterodijelan. Grozd je velik, konično piramidalan, težine 600 – 700 grama; bobica je velika, jajolika, s maškom na pokožici, lijepe žute boje.

Bobica ima hrustavo sočno meso s delikatnom muškatnom aromom. Ima dvije sjemenke u bobici. Bobica je velika, teška 8 – 10 grama, slador joj je 15 – 16 % i ukupna kiselina 4 – 5 ‰. Cvate u prvoj dekadi lipnja. Dozrijeva u drugoj odnosno trećoj dekadi rujna.

Ovaj je kultivar snažan, traži forme uzgoja u kojima se čokot može raširiti i dugu rezidbu ovisno o ukupnim pedoklimatskim uvjetima. Rodnost je 1,2 grozda po pupu. Dosta je osjetljiv kultivar na pepelnicu i sivu plijesan. Ako se zadovolji svim zahtjevima u proizvodnji, grožđe ovog kultivara zaista je “kraljica na tržištu”, kako kažu trgovci.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.