Na koji se način obavlja razmnožavanje reznicama?

3862

Razmnožavanje reznicama koristi se kod voćaka, vinove loze, cvijeća i ukrasnoga grmlja.

S odabranog grma u rano jutro odrežite nekoliko reznica dužine 10 – 15 cm. Rez neka bude ispod koljenca, zadebljanog mjesta na izboju. Kod uzimanja reznica rez mora biti ravan i čist, pa je za uzimanje reznica potreban oštar nož ili škare. Tupe škare gnječe tkivo reznice, čime se otežava ukorjenjivanje i sama reznica je podložna napadu bolesti.

Reznice odmah po uzimanju treba posaditi, no, ako ih treba prevoziti, umotajte ih u vlažan papir i stavite u plastičnu vrećicu. S ubranih reznica uklonite sve listove s donjeg dijela, a kod bujnih vrsta gornje listove skratite napola.

Listove nemojte trgati, već ih odrežite oštrim nožem, što bliže stabljici. Ukorijenjivanje reznica obavlja se najčešće u lončićima koji se prethodno napune supstratom. Na tržištu se nalaze posebne mješavine supstrata za ukorjenjivanje, a možete ih pripremiti i sami. Dovoljno je pomiješati jednake dijelove treseta i perlita, a ako ne možete nabaviti perlit, zamijenite ga pijeskom.

Da bi se poboljšala kvaliteta ožiljavanja reznica, primjenjuje se različite fitohormonalne tvari koje stimuliraju razvoja kalusa u bazalnim zonama te stvaranje sitnih korijenčića Donji dio reznica umočite u praškasti hormon za ukorjenjivanje. Danas na tržištu ima veći broj hormona a značajni uspjesi postignuti su korištenjem sintetičkih fitohormonalnih tvari kao što su: IBA (indol – buterne kiseline) i NAA (alfa – naftil octena kiseline). Za ožiljavanje reznica preporučamo primjenu hormona pod nazivom Radicifo P koji u svom sastavu sadrži, humus, ekstrakt algi i fitoformonalnu tvar NAA.

Štapićem načinite rupicu u supstratu za ožiljavanje i u nju stavite reznicu čiji je donji kraj namočen u hormon. Lagano pritisnite supstrat oko reznice. Reznice dobro zalijte. Koristite prskalicu kako biste dobili finu vodenu maglicu, jer jači mlaz vode može pomaknuti reznice.

Ako nemate posebni plastenik za ukorjenjivanje, lončiće s reznicama pokrijte prozirnom plastičnom vrećicom ili folijom koja će čuvati stalnu zračnu vlagu. Kasnije, vrećicu ili foliju povremeno skinite kako biste prozračili reznice. Na taj način spriječit ćete njihovo truljenje. Kako ukorjenjivanje bude napredovalo, a to je vidljivo po rastu mladih listića, vrećicu ili foliju potpuno uklonite kako bi se biljčice polako privikavale na izvanjske uvjete.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Loading...

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.