Bolest bijele linije

1266

Bolest bijele linije nastaje kao posljedica ozljede/oštećenja bijele linije, koja je spoj tvrde stijenke papka i elastičnoga tabanskog dijela zbog temeljne razlike između tih dvaju dijelova papka.

Bijela linija mora biti mekana, a time je vrlo osjetljiva na oštećenja. Dva su razloga nastanka bolesti bijele linije – zbog preraslosti papaka, ili zbog oštećenja nastalog udarom ili nagazom na oštar predmet – betonski rub ili metalnu armaturu poda. Kod preraslog papka u vlažnim uvjetima tabanski dio trune a stijenka papka ne trune, stoga stijenka umjesto tabana postaje nosiva površina i zbog opterećenja se počinje širiti.

To širenje izaziva naprezanje bijele linije i pukotine u njoj. U te pukotine ulazi stajski gnoj ili zemlja u kojima se nalaze anaerobne bakterije, koje se u tim za njih idealnim uvjetima počinju razmnožavati i izazovu upalu koriuma. Posljedica je stvaranje plinova i gnojnog sadržaja koji se sa žarišta upale šire na cijeli korium, uzrokujući odvajanje koriuma od tabanskog dijela papka. Od samoga mehaničkog oštećenja bijele linije pa do šepavosti mogu proći i tjedni, sve dok bakterije ne dospiju do koriuma. Simptomi se jave vrlo naglo, praktički preko noći i vrlo su dramatični.

Krava trpi jake bolove, nogu drži u zraku i nevoljko staje na nju. Liječenje je korektivno orezivanje papka do žarišta upale da bi se ispustio gnojni sadržaj. Orezivanje omogućuje i pristup zraka u papak, čime se stvaraju nepovoljni uvjeti za bakterije koje uzrokuju upalu. Bez intervencije gnojni sadržaj sam iscuri iz papka.

Kod oštećenja bijele linije na beton ili metal tijek bolesti je isti. Najvažnije je simptome uočiti što prije i reagirati brzo prije nego upala zahvati cijeli korium. Prilikom redovite korekcije treba dobro očistiti i pregledati bijelu liniju i sva oštećenja/pukotine izrezati, ne kopajući pritom rupe u papku. Bolesti bijele linije naročito su sklone krave s papcima deformiranim zbog laminitisa. Vlaga u stajama pridonosi omekšavanju papaka, a time je on podložniji ozljedama.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Loading...

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.